Начало / Статии / Статии - Великобритания

Дворецът Бленъм - най-съвършеният бароков дворец на Британия

Автор

/

От безбройните английски исторически домове Бленъм оправдано е най-прославеният. Неговият размер и разкош са доказателство за богатството на историята му: той е дар от една благодарна кралица Ан на генерал Джон Чърчил, първия херцог на Марлборо, след неговата съкрушителна победа над французите през 1704г. в Бленхайм, малко баварско селце край Дунав. Достоен за един победоносен генерал, пищният дворец – безличен по размери, но неоспоримо впечатляващ – е английският отговор на Версай.

Дворецът Бленъм, Оксфорд, Оксфордшър, Англия

Тук през 1874 г. е роден сър Уинстън Чърчил, британският лидер през Втората световна война. Смятан за най-изящният истински бароков господарски дом в Британия, той е разположен сред 2000 акра на това, което някога са били кралски ловни полета за саксонските крале.

Макар господарският дом да се е променил малко в структурно отношение след завършването му през 1722 г., паркът и градините, първоначално оформени от Хенри Уайс, градинаря на кралица Ан, са били преобразувани през 60-те години на ХVІІІ в. от Ланселот „Възможността“ Браун, великия ландшафтен градинар, който добавя езерото Бленъм. Все още впечатляващи, земите са една огромна разчертана карта и включват известния лабиринт Марлборо, най-големия лабиринт в света от жив плет.

На пешеходна дистанция от двореца Бленъм и построен много по-рано, направеният от дървени греди хан „Федърс“ обещава забележително похапване в неповторима атмосфера. Буен огън в огнищата, гредоредни тавани и един красив външен двор подканват да останете за пренощуване в приятна селска среда, която контрастира с близостта на Лондон.

Къде: 13 км северозападно от Оксфорд и 100 км северозападно от Лондон, Оксфордшър, Англия
Най-добро време: март–октомври

>
04 август 2011 г.

Тагове

градини

дворци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти