Начало / Статии / Статии - Мароко

Есауира - рай за уиндсърфистите

Автор

/

 

Колоритният малък пристанищен град Есауира е на един хвърлей от най-добрия плаж на Мароко – чудесна ивица, която криволичи километри на юг. Когато се колебаете дали да посетите Маракеш, Фес и Танжер, това е мястото да разопаковате багажа си в някой пансион в марокански стил.

Вътре в укрепените стени на Есауира, проектирани от френски архитект за султан Сиди Мухамад през ХVІІІ в., се намира централната стара част на града, Медината, чиито тесни улички гъмжат от дюкянчета и приветливи кафенета. Старата част на града е част от световното наследство на ЮНЕСКО. 

Не пропускайте да се разходите и по самата крепостна стена, която не само ще ви разкаже истории от миналото, но и ще и предостави най-добрите гледки и възможности за снимки. 

От 80-те години на ХХ в. Есауира става популярна и като превъзходно място за сърфиране и уиндсърфинг поради силните атлантически ветрове, така че не се учудвайте, ако видите американски и европейски сърфисти наоколо.

Славата на Есауира се носи и когато става дума за козметика - аргановото дърво, което расте само в ограничен район в Мароко, е високо ценено заради ценното масло, което се извлича от плодовете му.

Посетете някоя от работилниците (наричани кооперативи) в Есауира, където мароканките ръчно белят плодовете, счукват, пекат и стриват семките, за да извлекат полезния продукт.

Настанете се някоя от спокойните и стилни вили, с боядисани в синьо балкони и кепенци, с дворове с жасмин и бугенвилии. Някои имат камини, други са със старинни легла с балдахини, а закуската се сервира в сенчестите им дворове. Местата за настаняване в Медината са малко на брой, докато модерните хотели са построени предимно по крайбрежието. Заради местните разпоредби, новите сгради не могат да са с повече от четири етажа.

Къде: 161 км западно от Маракеш.
Най-добро време: март-май и септември до средата на декември. Световен музикален фестивал в края на юни.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Есауира!

>
18 май 2017 г.

Тагове

алтернативен туризъм

Халкидики

Забележителности наоколо

Избрани оферти