Начало / Статии / Статии - Мароко

Рабат – забележителности в столицата на Мароко

Автор

/

Тръгнете ли на пътешествие в Мароко, не пропускайте столицата Рабат, един от четирите имперски града на страната (всички столици на мюсюлманското кралство Мароко се наричат имперски градове). А ако се чудите откъде да започнете, ето някои от основните забележителности в Рабат, които да не пропускате.

Миналото на Рабат

Рабат не е типична столица – макар тук да се намират всички дипломатически и държавни институции, градът е едва шести по население в Мароко. Това обаче не го прави по-малко впечатляващ – буквално по всеки изящен камък по улиците можете да прочетете миналото на столицата, а не е за подценяване и фактът, че тук тълпите с туристи са доста по-рехави в сравнение с Казабланка или Фес.

Кулата Хасан и мавзолеят на Мохамед Пети

Кулата Хасан е незавършеното минаре, което наблюдава отвисоко града от повече от 800 години. В основата му се намира мавзолеят на мароканския султан и по-късно крал Мохамед Пети. Самият Мохамед е имал бурен живот – като султан е изпратен в изгнание, за да бъде отново признат при завръщането си, а по-късно да се обяви за крал. Не това е ценното относно неговата гробница обаче, а изяществото на арабско-африканското изкуство, изразено чрез оникс, мрамор и фина дърворезба.

Шела

Шела (Chellah) е мястото, което финикийците си избрали за търговско селище, по-късно наследено от римляните и арабите. Берберските благородници го използвали за свещено гробище и руините, които ще видите днес, са предимно от този период – минарета, кралски гробници и джамии, както и впечатляващи крепостни стени.

Касба Удая

Касба Удая, или старата крепост на Рабат, е място за спокойни разходки без карта. Изгубете се сред градините и малките галерии, попийте атмосферата на крепостните стени, а накрая седнете за по чаша ментов чай и сладкиши в някое кафене.

Паркове и градини

Макар да е оживен и забързан град, Рабат има своите зелени острови на спокойствие като Градините за ботанически експерименти и екзотичните градини Букнадел недалеч от града.

Рабат има и облагородено океанско крайбрежие с плажове.

Пазари

Традиционните пазари тук са под открито небе или представляват лабиринти от улички, поръбени със сергии, продаващи килими, арабски чехли, сребро, подправки, платове, кожи и какво ли още не. Грънчарите са малко по-встрани от центъра, в близкия град Сале.

Музикални фестивали

Никой друг марокански град не е толкова отдаден на музиката, както Рабат – от Мауазин (Mawazine) до Джаз в Чела (Jazz at the Chellah), музикалните фестивали често изпълват залите и улиците на града с ритми от всички краища на света. 

***

Вижте актуални оферти за пътуване до Мароко!

>
15 март 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти