Начало / Статии / Статии - Мароко

Мароко се завърна: Най-красивите места, които непременно да видите

Автор

/

След като дълго време Мароко бе затворено заради Ковид пандемията, е готово отново да приема туристи на територията си. 


Снимка: iStock by Getty Images

Ако страната на подправките и цветовете ви е залипсвала или отдавна се каните да я посетите, ето някои от най-красивите места, които можете да включите в маршрута си. 

Градините Мажорел


Снимка: iStock by Getty Images

Тази ботаническа градина в сърцето на Маракеш е създадена по дизайн на французина Жак Мажорел през 1924 г. В нея могат да се видят цветя от пет континента, а типичният син цвят, използван за елементи от къщата, е наречен впоследствие на името на архитекта - синьо мажорел.

От 1980 г. Ив Сен Лоран купува градината и след смъртта му пепелта му е разпръсната сред цветята. 

Джамията Кутубия

Снимка: iStock by Getty Images

Най-голямата джамия в Маракеш според мнозина е и най-красивата. Построена е през 1150 г., но когато била завършена, било установено, че позицията й спрямо Мека не е точно и… се наложило да се построи изцяло наново. Честа гледка на площада пред джамията са множество гълъби, които придават характерна атмосфера на мястото. 

Аит Бен Хаду

Снимка: iStock by Getty Images

Аит Бен Хаду е едно от най-удивителните села, които ще видите в цяло Мароко. Укрепеното населено място съществува от 11-и век и някога е било спирка по керванния маршрут от Маракеш за Сахара. Къщите в старата му част все още са изградени от кирпич, запазени са крепостните стени, портата и няколко наблюдателни кули. Някои от къщите също имат кули, украсени са с геометрични елементи и решетки от ковано желязо.

Кралският дворец Дар ел Махзен

Снимка: iStock by Getty Images

Дворецът Дар ел Махзен във Фес е официалната резиденция на кралското семейство на Мароко. Макар сградата да не е отворена за посещение, нейните мащаби и украшения с хиляди сини керамични плочки са толкова внушителни, че туристите непременно се отбиват пред портите му, за да ги видят с очите си. 

Шефшауен

Снимка: iStock by Getty Images

Шефшауен или синият град е едно от най-фотогеничните места в цяло Мароко. В старата част на града всички зидове, къщи и дори стълбите по улиците са боядисани в различни нюанси на синьото. На този фон продавачите на ръчни изделия подреждат цветните си произведения, а по стъпалата са наредени саксии с цветя. Не е нужно да имате карта и маршрут за Шефшауен - достатъчно е да си обуете удобни обувки и да се поскитате из улиците му. 

Джамията Хасан II

Снимка: iStock by Getty Images

В страна на изящно ориенталско изкуство няма как да не включим още една джамия, още повече, че тя е втората по големина в света. Хасан II се намира в Казабланка и макар да е нова (издигната е през 1993 г.), си струва да се отбиете да я видите. Намира се на брега и 200-метровото й минаре се издига на фона на вълните. 

Портата Баб ал Мансур

Снимка: iStock by Getty Images

Изминали са няколко столетия, откакто Мекнес е бил столица на Мароко. Ако се вгледате в детайлите, ще видите малки знаци, напомнящи за имперското минало на града, който днес е предимно дестинация за еднодневна екскурзия от Фес. Най-впечатляващата забележителност в града определено в портата Баб ал Мансур. Това не е точно портал на времето, но е много близо. Тази врата е с толкова сложни и деликатни орнаменти, че се смята за една от най-красивите в цяла Северна Африка. Разделя два района в Мекнес – Медината и Имперския град.

Вижте актуални оферти за пътуване до Мароко!

>
01 февруари 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти