Начало / Статии / Статии - Мароко

Фес ел Бали - старият град-лабиринт на Фес

Автор

/

Интелектуалният, културен и религиозен център на Мароко в продължение на 1200 години, Фес предлага безброй чудеса. Ако искате да се потопите напълно в атмосферата на Старо Мароко, старият град на Фес - Фес ел Бали, ще ви даде шанс, който едва ли ще се повтори.

Един почти идеално запазен средновековен град, чиито широки колкото едно магаре, криволичещи улици и покрити базари са оградени от непокътната линия от внушителни укрепления и порти.

Старият Фес е най-големият и най-объркващ стар квартал в Магребската пустиня на Северна Африка, някога толкова голям, че бил подразделен на двайсет по-малки квартала. Натъпкан с всякакви видове дюкяни, пазари и ресторанти, каквито можете да си представите, той е зашеметяващ щурм на гледки, звуци и миризми, които няма да забравите.

Фес ел Бали и неговите работилници за багрила и щавене на кожи, касапници, облицовани с плочки фонтани, джамии и пазари на подправки е най-добре да се разглежда с местен водач. Дори те понякога губят пътя сред лабиринта от тесни улички – но това е по-добрият вариант, отколкото да се изгубите сам.

Като изключим електричеството, всичко в свещения град Фес изглежда принадлежи на друг век. Можете да поддържате мечтата на Али Баба жива, ако отседнете в „Пале Жаме“, княжески дворец, построен през 1879 г., единствения хотел вътре в стените на стария квартал.

По време на Феския фестивал на световната свещена музика, се добавя още едно измерение. Все още в стадия на своето зараждане – и освежително некомерсиален и вълнуващо искрен по тази причина – този уникален музикален фестивал потвърждава, че ако музиката е световният универсален език, свещената музика е универсалният език на душата.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Можете да чуете местна ритуална берберска музика, въртящите се дервиши от Коня, хорове от Харлем, изпълняващи госпъл музика, женско грегорианско пеене от Франция и древни иудео-испански приспивни песни. Продължаващият седмица фестивал предлага най-малко два концерта всеки ден на открито в различни места в и около великолепния град – най-старата имперска столица на Мароко, – която включва един мавърски дворец от ХV в. и древни римски руини на Волубилис извън града. Фес е идеалната среда за вечерни концерти, които са прекъсвани само от призивите на мюезините за молитва и песента на птичките.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Фес!

Виж още: 

Екскурзия до Маракеш

Почивка в Малага

Почивка в Андалусия

Почивка в Коста дел Сол

 

>
14 ноември 2019 г.

Тагове

екзотика

кулинарен туризъм

културен туризъм

музика

стари градове

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти