Начало / Статии / Статии - Мароко

Годежният панаир в Имилчил - берберски брачен пазар

Автор

/

Разпръснати сред затънтените села на Атласките планини, номадските берберски племена пазят древните обичаи на своите предци. Най-емблематичният ритуал е годежната церемония на ежегодния панаир в Имилчил.

Прекарали пролетта и жарките летни дни в планините със стадата си, съседните кланове се връщат в злачната долина на Имилчил всеки септември, за да се устроят за зимата и за да празнуват с това дългоочаквано социално сборище, един вид брачен пазар.

Моми и ергени идват, за да открият и да бъдат открити: младежите са облечени в бели джелабахи, показващи техните много скъпи сребърни кинжали; девойките носят скромни дрехи и къси наметала хандира, с тежка ръчна бродерия и накичени с толкова много бижута, колкото подобава на социалното положение на тяхното семейство.

Именно момите са тези, които ходят на оглед, провеждайки кратки разговори; девойката може да хване за ръката някой ерген и да го развежда, като се кикоти и задава въпроси. Ако тя реши, че той е нейната сродна душа, те отиват до шатрата на писарите, двете фамилии се събират да се пазарят и тази вечер двойката е бракосъчетана. Панаирът трае само три дни, а музиката и танците карат хората да се чувстват все едно са на една огромна сватбена церемония.


Къде: Имилчил, Средни Атласки планини, Мароко

Кога: началото на септември

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Мароко!

>
31 юли 2012 г.

Тагове

екзотика

летен туризъм

обичаи

сватба

фолклор

Забележителности наоколо

Избрани оферти