Мекнес, Мароко – 10 идеи какво да видим там

Изминали са няколко столетия, откакто Мекнес е бил столица на Мароко. Ако се вгледате в детайлите, ще видите малки знаци, напомнящи за имперското минало на града, който днес е предимно дестинация за еднодневна екскурзия от Фес. Кои са основните забележителности в Мекнес, които да не пропускате дори и да имате само няколко часа тук – ето няколко идеи:

Баб ал Мансур – това не е точно портал на времето, но е много близо. Тази врата е с толкова сложни и деликатни орнаменти, че се смята за една от най-красивите в цяла Северна Африка. Разделя два района в Мекнес – Медината и Имперския град.

Имперският град – султанът, който превръща Мекнес от провинциално градче в имперска столица, е Мулей Исмаил (края на 17-и век). Останките от най-великите времена за Мекнес са дворци, градини, порти, конюни...

Медината – изгубете из пазарчетата (суки), пазарете се, попивайте аромати и звуци. Накрая посетете двореца-музей Дар Джамаи.

Дворецът Дар Джамаи – построен е от везирския род Джамаи (същият род е издигнал двореца Джамаи във Фес). От 1882 г. е семейна резиденция, от 1912 г. - военна болница, а след 1920 г. - Музей на мароканското изкуство. Намерете прохлада в андалуската градина с палми, банани, кипариси и лимони.

Плас ел Хедим – или в превод, Площад на разрушението и обновлението, се намира в западния край на Медината. Днес е туристическо място, но е миналото е имало друга съдба. Мулей Исмаил наредил всички къщи, които били тук, да бъдат сринати. На тяхно място направил представителен площад, който да насочва към двореца.

Мавзолеят на Мулей Исмаил – След като вече знаете какво дължи Мекнес на Мулей Исмаил, посетете мавзолея му. Това е едно от трите марокански светилища, които могат да бъдат посещавани от немюсюлмани. Ярки плочки, поредица от вътрешни дворове и помещения ще ви отведат до вътрешността на мавзолея. Вход свободен, бъдете прилично облечени.

Затворът Хабс Кара – едва ли ще предположите, че точно до мавзолея се издига най-зловещата сграда в Мекнес – подземният затвор. Смята се, че Мулей Исмаил е държал до 60 000 затворници тук, оковани с вериги за стените.

Медресе Бу Инания – това ислямско религиозно училище е основано в далечната 1350 г. и неочаквано хармонично съжителства с шумните пазари в Медината. Освен стаите и класните стаи, тук можете да видите и нещо много по-ценно – невероятната гледка към Мекнес от покрива на медресето.

Древноримския град Волубилис – Едва ли сте се настроили на древноримска вълна, но Мекнес ще ви изненада с най-добре запазените останки от този период в цяло Мароко. Представете си какъв е бил животът на богатите римляни, обитавали Волубилис – невероятна гледка от върха на хълма, изящни мозайки, запазени и до днес на мястото, на което са открити. Не ви е нужно твърде много въображение. Намира се на 30 км от Мекнес.

Свещеният град Мулей Идрис – свещен, защото се смята, че е основан от Идрис I – праправнук на Пророка Мохамед и основател на първата мароканска държава през 788 г. Градът е разположен на два хълма, по чиито склонове са плътно наредени къщите. Хиляди вярващи се стичат всеки август тук, изпълвайки околностите на града с палатки и шатри.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мекнес!

Виж още: 

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Тунис

Почивка в Египет

Дата: 05 март 2020 г.
4/5, 6741 гласа
Забележителности около Мекнес