Начало / Статии / Статии - Мароко

Мекнес, Мароко – 10 идеи какво да видим там

Автор

/

Изминали са няколко столетия, откакто Мекнес е бил столица на Мароко. Ако се вгледате в детайлите, ще видите малки знаци, напомнящи за имперското минало на града, който днес е предимно дестинация за еднодневна екскурзия от Фес. Кои са основните забележителности в Мекнес, които да не пропускате дори и да имате само няколко часа тук – ето няколко идеи:

Баб ал Мансур

Това не е точно портал на времето, но е много близо. Тази врата е с толкова сложни и деликатни орнаменти, че се смята за една от най-красивите в цяла Северна Африка. Разделя два района в Мекнес – Медината и Имперския град.

Имперският град

Султанът, който превръща Мекнес от провинциално градче в имперска столица, е Мулей Исмаил (края на 17-и век). Останките от най-великите времена за Мекнес са дворци, градини, порти, конюни...

Медината

Изгубете из пазарчетата (суки), пазарете се, попивайте аромати и звуци. Накрая посетете двореца-музей Дар Джамаи.

Дворецът Дар Джамаи

Построен е от везирския род Джамаи (същият род е издигнал двореца Джамаи във Фес). От 1882 г. е семейна резиденция, от 1912 г. - военна болница, а след 1920 г. - Музей на мароканското изкуство. Намерете прохлада в андалуската градина с палми, банани, кипариси и лимони.

Плас ел Хедим

– или в превод, Площад на разрушението и обновлението, се намира в западния край на Медината. Днес е туристическо място, но е миналото е имало друга съдба. Мулей Исмаил наредил всички къщи, които били тук, да бъдат сринати. На тяхно място направил представителен площад, който да насочва към двореца.

Мавзолеят на Мулей Исмаил

След като вече знаете какво дължи Мекнес на Мулей Исмаил, посетете мавзолея му. Това е едно от трите марокански светилища, които могат да бъдат посещавани от немюсюлмани. Ярки плочки, поредица от вътрешни дворове и помещения ще ви отведат до вътрешността на мавзолея. Вход свободен, бъдете прилично облечени.

Затворът Хабс Кара

Едва ли ще предположите, че точно до мавзолея се издига най-зловещата сграда в Мекнес – подземният затвор. Смята се, че Мулей Исмаил е държал до 60 000 затворници тук, оковани с вериги за стените.

Медресе Бу Инания

Това ислямско религиозно училище е основано в далечната 1350 г. и неочаквано хармонично съжителства с шумните пазари в Медината. Освен стаите и класните стаи, тук можете да видите и нещо много по-ценно – невероятната гледка към Мекнес от покрива на медресето.

Древноримския град Волубилис

Едва ли сте се настроили на древноримска вълна, но Мекнес ще ви изненада с най-добре запазените останки от този период в цяло Мароко. Представете си какъв е бил животът на богатите римляни, обитавали Волубилис – невероятна гледка от върха на хълма, изящни мозайки, запазени и до днес на мястото, на което са открити. Не ви е нужно твърде много въображение. Намира се на 30 км от Мекнес.

Свещеният град Мулей Идрис

Свещен, защото се смята, че е основан от Идрис I – праправнук на Пророка Мохамед и основател на първата мароканска държава през 788 г. Градът е разположен на два хълма, по чиито склонове са плътно наредени къщите. Хиляди вярващи се стичат всеки август тук, изпълвайки околностите на града с палатки и шатри.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мароко!

Вижте още: 

Почивка в Тунис

Почивка в Египет

>
20 юни 2023 г.

Тагове

дворци

екзотика

културен туризъм

мавзолеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти