Начало / Статии / Статии - Мароко

Танжер в Мароко - какво непременно да видим

Автор

/

Танжер е изключително привлекателен марокански град, който предлага всичко, което туристите търсят – екзотика, история, красиви пейзажи, плажове. Благодарение на разположението си – на африканския бряг, само на 32 километра от Гибралтарския проток, Танжер е събрал в себе си най-доброто от арабската, испанската, португалската и френската култура. Всъщност, до 1956 година градът е бил под международно управление.

Европейските туристи и пътешественици много бързо се потапят в плетеницата от тесни улички, обкръжени от високи стени, известна като медина, където пред очите им се разкрива един свят като от арабска приказка, след което да се върнат към европейския лукс из други части на града.

В Танжер не пропускайте гробницата на известния пътешественик от 14-и век Ибн Батута, нито Музея на американската легация в Танжер, който е културен център, музей, център за конференции и библиотека в сърцето на старата част на града. В музея могат да се види голяма колекция от исторически предмети на изкуството. Има и специално крило, посветено на американския писател и композитор Поул Боулс, който е живял през по-голямата част от живота си в Танжер. Музеят е единствената историческа американска забележителност извън САЩ, което се дължи на факта, че Мароко е първата държава в света, която признава САЩ през 1777 година.

Друго интересно място, където да отидете, е Султанският дворец или Дар-ел-Макзен - историческа сграда, където са живели владетелите на Мароко. Той е построен през 17-и век на една от най-високите точки в града с изглед към медината и Гибралтарския проток. В него са Музеят за мароканско изкуство и Музеят на антиките, а самата сграда и градината към нея също са забележителни.

Гранд Соко (Големият площад) е площад в зоната на медината в централната част на Танжер. Там продавачите стават най-активни през нощта и от тях може да се намери всичко. На площада е и Голямата джамия на Танжер, построена на мястото на португалска катедрала, която пък е била построена върху римски храм в чест на Херкулес. Съвсем наблизо е джамията Сиди Бу Абиб, а ако идете на пазара до стената на англиканската църква Сейнт Андрюс във вторник или неделя, можете да видите как местните жени в цветни облекла продават своите продукти.

На 14 километра западно от Танжер е Пещерата на Херкулес. Според легендата, там древногръцкият герой Херкулес си е почивал, след като е извършил 12-е си изпитания. Пещерата е на километър от красивия плаж Акар, където можете да идете да поплувате.

Танжер като цяло е спокоен град. Разбира се, по улиците ще срещнете продавачи на хашиш и на какво ли не друго, и всички те ще искат да ви натоварят с цената. Ще ги срещнете предимно из тесните улички на медината и по плажа. Някои от тях ще ви предлагат да ви разведат из града и накрая ще искат пари. Трябва просто да им откажете и да ги игнорирате, за да си тръгнат.

По отношение на облеклото, ако се облечете като местни, ще се слеете с тълпата и ще откриете, че досадните продавачи ще ви предлагат нещата на истинската им цена. Иначе този град е много свободен откъм облекло и жените не са задължени да се забулват, а европейките могат да ходят по-свободно облечени.

Един съвет - ако се загубите в медината, най-добре тръгнете нагоре и ще стигнете до Англиканската църква. Ако тръгнете надолу, ще стигнете до пристанището.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Танжер!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Танжер!

Виж още: 

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Тунис

Почивка в Египет

>
23 юли 2015 г.

Тагове

екзотика

пазари

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти