Начало / Статии / Статии - Турция

Защо толкова много българи почиват в Tурция

Автор

/

Макар през това лято Турция да остана със сравнително строги правила за минаване на границата (изискването за отрицателен PCR или бърз тест за неваксинираните не отпадна, за разлика от други летни дестинации като Албания и Черна гора), много българи продължават да избират страната за своята лятна почивка.

В Турция лятото започва рано и завършва късно

Снимка: iStock by Getty Images

Колкото по на юг отивате, толкова по-дълго е лятото в Турция. Не е случайно, че курорти като Анталия, Алания и Фетие отварят още от началото на май. Тук слънцето е гарантирано, средният брой дъждовни дни по крайбрежието е 0 за месеците от юни до септември. Дори и да стане твърде горещо, божественото море е на една ръка разстояние за разхлаждане.

Разнообразието е огромно

В Турция всеки може да открие не само разнообразие от хотели, но и други предложения за почивка. През лятото на 2021 г. мнозина избраха оферти за яхта + хотел или само плаване около популярните курорти, което спестява на туристите нуждата да прекарват твърде много време сред тълпите.

Храната е отлична и в хотелите, и в местните ресторанти

Храната е едно от най-важните неща на почивката. Независимо дали избират all inclusive пакети или сами изследват турската кухня из местните ресторанти, чужденците обожават местната кулинарна сцена.

Водата е чиста, плажовете са пясъчни

Снимка: iStock by Getty Images

Каквото и да си говорим, повечето българи харесват пясъчните плажове и не могат да проумеят защо някой би сложил шезлонг върху чакъл или циментова платформа на скалите. А Турция има едни от най-хубавите пясъчни плажове по своето повече от 7200-километрово крайбрежие. Водата е изключително чиста и много от популярните плажове в страната получават отличието син флаг година след година.

Почивките са за всякакъв бюджет

Макар турското крайбрежие да стана известно като нискобюджетна плажна дестинация, тук има и многобройни хотели от висок клас, в които качеството и обслужването са безупречни.

7-дневна почивка на база all inclusive в 4-звезден хотел в малък курорт с включени самолетни билети спокойно може да ви излезе около 500 лева на човек, но има и 5-звездни хотели, в които същото нещо струва около 1800 лева.

Разликата в бюджета идва и от избрания транспорт. Почивките с автобус са по-евтини от чартърните програми, но пък директният полет спестява на почиващите дълги часове на седалката на автобуса.

Плажът може да се разнообрази със забележителности

Снимка: iStock by Getty Images

На който и от турските курорти да изберат да почиват, туристите имат около себе си куп исторически места, с които да разнообразят ваканцията си. Древните хети, гърци, римляни, ликийци, византийци, селджукски и османски турци са оставили следи от своята култура. Храмът в Ефес, Кападокия, Памуккале, са някои от най-посещаваните места като допълнителни екскурзии.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Турция!

>
11 август 2023 г.

Тагове

екзотика

летен туризъм

любопитно

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти