Начало / Статии / Статии - Турция

6 идеи за море по южното Средиземноморие

Автор

/

Нетания, Израел

Как да не харесваш Средиземноморието с неговата топла, чиста вода, прясно уловена риба, която сякаш скача от морето директно в чинията ви, и гостоприемни нации, като че ли създадени да правят туристите щастливи?

Но ако досега сте избирали европейските плажове по бреговете на Средиземно море, може би е време за нещо различно - малко на юг към Азия и Африка. Ето шест възможни посоки за почивка на Средиземно море, които са южно от Европа.

Турция

Турция има много предимства, когато става въпрос за почивка, и неслучайно е сред най-предпочитаните летни посоки за много българи. Голямата конкуренция в туристическия бранш е причина в Турция да можете да намерите чудесни 4- и 5-звездни хотели и all-inclusive курорти на изключително добри цени.

Освен пясъчни плажове, вкусна храна и много забавления, страната сервира и храна за душата - останки от близо 25 000 години история (елини, римляни, византийци, селджукски и османски турци) ви очакват на всяка крачка. А и с турците сме си комшии, някак ни е познато и спокойно.

 

Кипър

Споровете относно това Кипър в Азия ли се намира или в Европа се вихрят от много години и макар напоследък да надделява мнението, че географски островът се причислява към Азия, то културно той е определено европейски.

Любима целогодишна (но най-вече лятна) дестинация на британските туристи, Кипър ще ви предложи високо качество, добри цени, гостоприемство и чудесно време през по-голямата част от годината. Предимство е, че островът е малък и лесно и бързо може да се обиколи в кола, за да разгледате забележителностите и да откриете любимия си плаж.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Кипър.

 

Израел

Израел е плажен калейдоскоп, където можете да откриете всичко от оживени градски плажове със сърфисти (в Тел Авив например) до почти безлюдни пясъчни ивици. Страната е слънчево място, на което лятото е за почитателите на жегата, но есента и пролетта са рай за всички, които харесват на морето да е под 30 градуса, а водата да е приятна за плуване.

Това е и може би най-парти дестинацията в този списък, където нощният живот бумти и пращи в дискотеки, плажни и дизайнерски барове с международни награди.

 

Египет

Трудно е човек да остане безразличен към останките от Древен Египет, особено след като влезе в първата си пирамида. Но би било кощунство да летите чак дотам и да не съберете тен на плажовете по брега на Червено море - Хургада, Шарм ел Шейх и Марса Алам са най-големите египетски курорти.

Египет е и сред топ дестинациите за гмуркане и шнорхелинг заради богатия и цветен подводен живот по крайбрежието. Добавете към това и възможността да посетите пустинята Сахара, както и наистина добрите цени, на които можете да попаднете понякога, и арабската страна директно излиза начело в списъка.

 

Тунис

Тунис от години предлага арабска екзотика, история и добри крайбрежни хотели на наистина достъпни цени. Страната има повече от хиляда километра крайбрежна ивица и има достатъчно плажове със златист пясък за всички. Друг плюс е, че курортните градчета не са само курортни, а са живи градове с исторически центрове, традиционни кафенета и останки от миналото. Дори и да отидете на море в Тунис през октомври, морската вода е все още топла, а това никак не е малко.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Тунис.

 

Мароко

Пътуване до Мароко за плаж може да ви звучи изненадващо, но кралството е много повече от разходка из традиционните пазари и разглеждане на джамии и дворци. Мароко има над 2000 км крайбрежие, чиито брегове се мият от Средиземно море и Атлантическия океан и имат всичко - безлюдни плажове, луксозни вили за романтична почивка, хотелски комплекси за семейства и брегове с големи вълни за почитателите на всички видове сърф.

Още през 60-те години на миналия век оттам минава пътят на хипитата от Западна Европа и по плажовете на Есауира например са се вихрели рок звезди като Джими Хендрикс и Франк Запа.  

Виж тук актуални оферти за пътуване в Мароко.

>
25 май 2023 г.

Тагове

плажове

екзотика

забавления за деца

острови

летен туризъм

романтично

Забележителности наоколо

Избрани оферти