Начало / Статии / Статии - Кипър

Кирения, Северен Кипър: 8 причини да почивате там

Автор

/

Кирения е туристическата столица и най-популярен курорт в Северен Кипър. Градът е приятно оживен лятно време, като предлага както мързелив релакс за тези, които имат нужда да НЕ правят нищо, така и куп забележителности за тези, които обичат почивката да е приключение.

Разнообразете Гърция и Турция със Северен Кипър, и по-точно Кирения (или Гирне, както е името на града на турски). Не е нужно да приемате думите ни на доверие – ето поне 8 причини наистина да си заслужава да го направите!

* Кирения се намира в северната част на острова, в частично признатата Севернокипърска турска република. Говори се турски език, пазарува се с турски лири, а автомобилното движение е дясно. За влизане в Севернокипърската турска република ще ви трябва международен паспорт.

1. Плажове

Ако искате просто да си почивате, да пиете коктейли на плажа и да събирате слънчеви лъчи, Кирения е сякаш създадена само за това. Плажовете са чисти и многобройни, водата на Средиземно море е прозрачна и неустоима. Най-известен е плажът Кервансарай (пясъчен), където има и опции за водни спортове, плюс крайбрежни таверни. Друг прочут плаж е Акапулко, до който обаче се стига само през военния лагер (това изглежда не спира всички туристи и уинсърфисти, които се стичат там непрекъснато).

2. Музеят на корабокрушенията

През 70-те години на миналия век в морето край Кирения е открит древно корабокрушение, което е преместено близо до брега, за да може да е по-лесно за посещение от гмуркачи. Смята се, че корабът е от времето на Александър Македонски – или на повече от 2300 години.

 

Kyrenia Wreck and the Canyon Dive from Scuba Monkey on Vimeo.

3. Музеят на иконите

В църквата „Архангел Михаил“ можете да разгледате колекция от икони от Кирения и района, събрана в малък музей.

4. Крепостта

Намира се близо до пристанището и далеч във времето. Издигната е от византийците между 1-ви и 7-и век от нашата ера. Каменните стени на крепостта и до днес се издигат монолитно над водната повърхност.

5. Замъкът Свети Иларион

Наемете кола и се изкачете в планината над Кирения, за да видите околностите отвисоко. Това е една от онези гледки, които се помнят дълго.

6. Абатство Белапаис – готика на 10 минути от центъра на Кирения

Точно 10 минути са ви нужни, за да стигнете от центъра на Кирения до абатство Белапаис – сграда в готически стил, каквато не сте очаквали да откриете точно тук.

7. Кирения на велосипед

На много места в курорта се предлагат велосипеди под наем, за да разгледате Кирения и околностите й на две гуми.

8. Ваканция и за много, и за малко пари

Едно от предимствата на Кирения е, че можете да си почивате тук и бюджетно, и в стил пълно разточителство. Има хотели от всички категории, включително няколко луксозни 5-звездни на самия плаж.

БОНУС: Има къде да отидете около Кирения

С кораб можете да стигнете до турския курорт Алания, а с автобус – до Фамагуста, Никозия и други големи градове в Кипър. Бързо и лесно можете и да наемете кола, за да обикаляте из острова самостоятелно.

Вижте актуални оферти за почивка в Кипър!

>
18 април 2024 г.

Тагове

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти