Начало / Статии / Статии - Турция

Анталия – турската ривиера

Автор

/

Провинцията Анталия се намира в югозападната част на Турция и има излаз на Средиземно море. Наричат я още Турската ривиера, заради прекрасните плажове със златен пясък и чистото и синьо море. Слънцето е гарантирано през цялото лято, а морето е с приятна температура. Пейзажите са доста впечатляващи, а самата област е обкръжена от планините Таурус. Тук – таме има селца с малки спретнати бели къщурки, обвити от лиани. Те придават на Турция, така традиционния му вид.

Анталия е една от основните области за почивка в Турция и се харесва на всички – малки и големи. Семействата с деца и хората, които искат само да си почиват ще намерят подходящите за тях плажове, които да задоволят нуждите им. Ако пък сте по – спортен тип ще намерите широк спектър от дейности, в и извън водата, които да ви забавляват.

Най – подходящото време, в което да посетите Анталия е периода от ранна пролет до късна есен. Тогава температурите варират от 20оС до 30оС. Въпреки, че лятото е най – предпочитаният сезон, имайте предвид, че зимата можете да отидете също. Ще карате ски в планините и ще се къпете във все още топлите води на Средиземно море. Есента и зимата са подходящи сезони, ако искате да разглеждате забележителности, времето тогава е по – хладно и подходящо.

Градът Анталия

Анталия е един от най – популярните почивни центрове в Турция и не е много трудно да разбереш защо. Градът е разположен на скала над морето и е заобиколен от планини. Старият център има тесни калдъръмени улици и е любимото място на шопинг маниаците.

Разходете се прекрасната марина и се полюбувайте на яхтите там. Посетете джамии с различни и впечатляващи декорации или разгледайте римските останки в покрайнините на Анталия. Има множество магазини, базари и пазари, където можете да намерите всичко необходимо.

На 14км от Анталия се намират водопадите Дюден, където можете да минете зад течащата вода.

Плажовете в областта са с прекрасен планински пейзаж зад тях. Има и борови гори, Водата е топла и много добра за плуване и водни спортове.

Може да посетите и известните турски бани. Ако си направите и масаж след това ще се почувствате като богове. Това е особено препоръчително след тежка нощ по баровете.

Културата на Анталия

Турция е една от най – богатите на култура страни в Средиземноморието. В областта Анталия има множество древни руини и здания, разположени по бреговете. Има още римски виадукти, театри и византийски мостове. Съществува доказателство за кервансараите – местата, където търговците са си почивали и са съхранявали стоките си. Днес съществува и програма за възстановяване на такива места.

Нощен живот и шопинг

Нощният живот в Анталия е концентриран  около хотелите, ресторантите и баровете, където можете да задоволите желанието за забавление. Има всичко за всеки вкус. Много често хотелите предлагат шоу програми с танцьори на бели денс и музика на живо. На най – оживените места в Анталия ще копунясвате до зори.

В Анталия има много добре устроени здания за пазаруване. В старият град на Анталия ще намерите бутици, занаятчийски и сувенирни магазини, които са с удължено работно време.

Крайпътните сергии, базарите и пазарите работят обикновено до полунощ. Докато си вървите ще получавате много и различни предложения за покупка на различни стоки и продукти. Бъдете готови да се пазарите. Първоначалната цена винаги е прекалено висока. Има много магазини за кожени стоки, килими, сребърни и златни бижута. Не забравяйте да си купите от сините стъклени маниста, които според легендите ви пазят от зли очи.

Храната на Анталия

В Анталия има много места, където да задоволите апетита си. Може да седнете в кафенетата по тротоарите, където има традиционна храна или в ресторанти с международна кухня.

Традиционната турска храна е много вкусна и включва пълнени чушки и лозови листа, кебапи, сирене фета, маслини и доматени салати. Ястията с ориз също са популярни.

Опитайте и от традиционното турско питие, което има вкус на анасон.

Местни обичаи в Анталия

Турците са доста по – приятелски настроени от британците, например. Ръкостискането е обичайната форма за поздрав. Откритата показност на привързаност между половете се гледа с неодобрение.

Когато посещавате джамия трябва да оставите обувките си отвън. Дрехите ви трябва да са благоприлични. Жените задължително трябва да скрият косите си.

Кафенетата остават част от турската култура. Дори и в най – малкото селце ще има поне едно кафене. Тук мъжете идват за да пият кафе, да пушат пури и да обсъждат световните проблеми.

Виж всички оферти за пътуване в Анталия!

Виж още: 

Почивка в Кушадасъ

Почивка в Бодрум

Почивка в Анталия

>
24 юни 2010 г.

Тагове

острови

екзотика

Забележителности наоколо

Избрани оферти