Начало / Статии / Статии - Турция

Туризъм по комшийски: как пътуваме до съседните държави

Автор

/

Властите в повечето балкански страни разхлабват ограничителните мерки в очакване на началото на летния туристически сезон. Ако искате почивка на място, където животът тече що-годе нормално (има къде да хапнете и да изпиете спокойно едно кафе), сега е времето да резервирате. Местата се запълват бързо от зажаднелите за пътуване хора по целия свят, а към края на сезона не е изключено някои от по-популярните дестинации да се препълнят.

Ето какво можете да очаквате в петте ни съседки в момента - какъв е режимът на влизане и какви са ограниченията на място.

Накратко: ако искате да не си правите PCR тест поне в едната посока, изборът ви е между Румъния, Македония и Сърбия, които не изискват такъв от влизащите на територията им българи. В Турция без PCR минават само ваксинираните с ваксините на Пфайзер и китайската Синовак.

На връщане в България от всички съседки обаче има изискване за представяне на резултат от бърз антигенен или PCR тест, документ за преболедуване на COVID-19 или сертификат за ваксинация (минимум 14 дни след втората доза).

Гърция

Към момента повечето от ограниченията в Гърция са отпаднали, като все още е в сила полицейският час от 00:30 до 5:00 часа. Заведенията, музеите и археологическите обекти са отворени. Очаква се всички ограничения да отпаднат от 15 юни.

Влизането в страната става с отрицателен PCR тест, със сертификат за ваксинация (минимум 14 дни след втората доза) или с документ за преболедуване - положителен PCR или бърз антигенен тест, в който името трябва да е изписано както в личните документи (важи от 2 до 9 месеца след датата на положителния тест).

Освен при Кулата, с цел туризъм може да се преминава и сухопътната граница при Маказа (засега само в интервала 7:00 - 23:00 часа).

Открийте най-добрите оферти за почивка в Гърция!

Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Страната излезе от последния пълен локдаун на 17 май, а в момента тече ваксинирането на всички работещи в туризма (очаква се то да приключи до края на юни). 

С решение на турското правителство, от 1 юни 2021 г., при преминаване през сухопътните, морски и летищни граници на Република Турция всички пътуващи, следва да представят:

  • отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или
  • бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или
  • сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или
  • официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.

От 1 юни на българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле влизащите в Турция чуждестранни граждани ще могат да си правят бърз PCR тест за КОВИД-19 срещу 110 турски лири (около 21 лева). Резултатът от теста ще бъде готов за 30 минути.

От 1 юни отварят заведенията, кафенетата, спа центровете, козметичните салони, като ще могат да работят от 7 до 21 часа всеки ден без неделя. Остава задължително носенето на маски на открито, с изключение на паркове и градини.  

Открийте най-добрите оферти за почивка в Турция!

Румъния

Българите пътуват до Румъния без изискване за представяне на отрицателен PCR тест или сертификат за ваксинация.

Заведенията и атракциите в Румъния работят, на открито и закрито. От 1 юни отварят и плувните басейни, макар и на 70%.

Открийте най-добрите оферти за пътуване в Румъния!

Северна Македония

Снимка: iStock by Getty Images

За влизане в Северна Македония не се изискват тест или сертификат за ваксинация. В страната работят заведенията и забележителностите, а от 1 юни отпада задължението за носене на маски на открито. Маски трябва да се носят във всички закрити пространства, в обществения транспорт, такси и др. Максималният брой клиенти на една маса в заведение се увеличава от четирима на шестима. Ресторантите работят до полунощ.

Открийте най-добрите оферти за пътуване в Северна Македония!

Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

Влизането в Сърбия става без изискване за представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен тест.

Заведенията в страната работят, като на закрито са на 50% капацитет и без музика.

Открийте най-добрите оферти за пътуване до Сърбия!

>
01 юни 2021 г.

Тагове

любопитно

плажове

полезно

романтични места

новини

пътуване

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти