Начало / Статии / Статии - Мароко

Фес - градът, който не бърза да се втурне в модерния свят (ВИДЕО)

Автор

/

Представете си, че сте се върнали 500 години назад и пътувате с керван камили. Стигате до оазис и влизате в медината, стария град, обграден от високи кирпичени стени. Плетеницата от криви улички е осеяна с петна от светлина, процеждаща се през прътите и бамбуковите паравани, преметнати между сградите.

Наоколо се редят магазинчета, продаващи прясно месо, зеленчуци, купища разноцветни подправки, сладкиши, парфюмирани сапуни, обувки, килими, лампи, изделия от ковано желязо, богато украсени сватбени одежди. Вътре приведени занаятчии боядисват прежда, коват сложни орнаменти върху медни блюда.

Има и леко шокиращи гледки – камилска глава върху месарски тезгях, магарета, натоварени със сурови кози кожи на път към работилницата за щавене, живи пилета в клетки, очакващи да ги заколят.

Проходите между дуварите са тесни и претъпкани, но скоро стигате до древни дървени порти, отворени към широката, застлана с килими вътрешност на джамия, излъчваща спокойствие и мир. По-нататък, през открехната врата, се мярка изкусителната гледка на друг свят – застлан с плочки двор, обграден от дървени балкони, засечен от дървета, разхлаждан от водоскоци.

Това е „риад“, традиционният фамилен дом на заможните мароканци – интимно гнездо на изящна архитектура, артистичност и луксозен живот. Но няма защо да се връщате с половин хилядолетие в миналото – Фес е такъв и днес.

Фес ел Бали, както се нарича старата му част, е може би най-запазеното средновековно селище в света. Разбира се, има и промени, но не много. Старият град е заобиколен от стени, пронизани от множество градски порти, наречени „баб“. Баб „Буджлуд“ е сред най-красивите от тях и води към две пазарни улици – особено живописни, когато са осветени през нощта.

Под своите керемиди в ислямско зелено, джамията и университетът „Ал-Карауин“, основани през 859 г., лежат в сърцето на стария град като оазис на спокойствие, заобиколени от лабиринта на пазарните улички. Някои от малките дюкяни продават часовници и мобилни телефони и са осветени от електрически крушки. Новите, модерни квартали са разположени отделно, на югозапад, докато тук се озовавате в жива, пулсираща атмосфера, почти недокосната от времето, в която дребната търговия кипи така, както е било от времето на първите заселници през 799 г.

Фес винаги се е славил със занаятите си, както и с ролята си на свещено място. Немюсюлманите не могат да посещават джамиите му, но могат да влязат в медресетата (школи за изучаване на Корана), като например медресето „Атарине“, които са богато украсени с геометрични мозайки, мрамор и сложни дърворезби.

Изкуството за изработване на мотиви от глазирани цветни късчета все още е на почит и големите майстори от Фес, ползващи предавани от поколение на поколение техники, са търсени из целия арабски свят.

За да възбудят въображението на посетителите, голям брой стари „рияди“ са превърнати в малки хотели, изящно реновирани с мозайки, дърворезби, лампи от цветно стъкло и старинни мебели. А някогашните странноприемници с просторни дворове, наричани „фундук“, предоставяли подслон на търговските кервани, са получили ново поприще като занаятчийски центрове.

Историческите работилници за щавене и боядисване на Фес са популярна туристическа атракция, което допълва доходите от този древен и трудоемък занаят. Обработват се предимно кози кожи, като много от изделията, изработени от тях (като например кожени якета) са от най-високо качество. Кожени стоки се продават из целия пазар, като някои магазини се специализират изцяло в цветните кожени чехли, наречени „бабуш“.

Тук можете да видите тъкачи на станове като през 18-и век, изпод чиито летящи совалки излизат меки, копринено лъскави тъкани, изработени от влакната на растението агаве. Изобщо Фес сякаш не бърза да се втурне в модерния свят. Докато улиците на медината кипят от навалица и живот, плоските покриви предлагат спокойни, закътани убежища и често са оборудвани със засенчени дивани – освен ако не са заети от квачки с пилета или простори за пране.

Оттук се разкриват очарователни гледки над града, с неговата по-скоро човешка, отколкото моторна глъч, покрай минаретата и към заобикалящите хълмове – хипнотизиращи през деня, очарователни през нощта. И с типичния за този неразгадаем град контраст, насочени безмълвно към звездите, се белеят десетки хиляди сателитни чинии.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Кога да отидете там: Пролетта (от март до май) обикновено е зелена и прохладна. Периодът от ноември до февруари е приятен, но се случват захлаждания и валежи. Най-горещите месеци са от юни до август.

На какво да обърнете внимание: Местните билкари разполагат с удивително разнообразие от естествени цярове и мазила. Особено популярно е маслото от семената на аргановия храст.

Полезни съвети: Ако Фес ви се стори стряскащ на пристигане, наемете си водач. Лабиринтът от улички е объркващ и всеки се губи в него, затова не се паникьосвайте!

Вижте актуални оферти за пътуване до Мароко!

>
19 февруари 2024 г.

Тагове

джамии

мечтани туристически дестинации

порти

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти