Начало / Статии / Статии - България

Мадарският конник - единственият скален релеф в Европа

Автор

/


Единственият скален релеф в Европа - Мадарският конник - се намира върху високите скали на Мадарското плато, само на няколко километра от първата българска столица Плиска.

Барелефът, изсечен на височина 23 метра от основата на скалата, представя конник, в ход надясно, забил копие в повален лъв, а зад него тича куче с изплезен език. Времето не е пожалило уникалния паметник и подробностите все по-трудно могат да се възстановят. И все пак ясно се вижда, че ездачът има дълга коса, обут е в широки панталони, на гърба си носи вероятно колчан със стрели, а кракът му е пъхнат в стреме. Около него има три, също доста разрушени от ерозията старобългарски надписа на гръцки език.  Първият - за отношенията между хан Тервел и византийския император Юстиниан II Риномет, вторият - по повод на някакви действия на хан Кормисош (или Крум), и третият - за мир, сключен от хан Омуртаг с неизвестен владетел.

Мадарският конник е открит през 1872 г. от феликс Каниц. Оттогава в науката се водят постоянни спорове за това какво изобразява релефът. Времето и природата са нанесли поражения върху изображението. Повод за разногласия е и фактът, че липсват подобни паметници, което затруднява сравненията по аналогия. Някои изследователи смятат Мадарския конник за тракийско божество - конника Херос, Дарзалас или Артемида-Бендида. Има дори хипотеза, че е изображение на персийския цар Дарий. Други учени са убедени, че на скалата е увековечен някой от българските ханове - Аспарух, Тервел, Крум или Омуртаг. Според най-новите предположения релефът изобразява героя-конник от митологията на степните народи, сред които са и прабългарите. Предполага се също, че на скалите може би е изсечен техния небесен бог Тангра. Безспорно обаче е, че релефът от Мадара е изсечен след 7 в. и ако съдим по надписите, той е дело на някой от хановете на Дунавска България.

Любопитно: Мадарският конник задава множество въпроси,  на които учените все още нямат еднозначен отговор. Например защо в първия от надписите до името на хан Тервел липсва титла - "кан" или "архонт" (така гръкоезичните са назовавалли българските владетели). Защо Конникът - победител на лъва, остава единствен по рода си паметник в продължение на близо два века езичество? Защо в земите, които българите владеят през средните векове, изобщо не са намерени паметници със сюжет "конник, придружен от куче, убива лъв"? Ако релефът е паметник на езическия култ, защо не е бил унищожен след покръстването, когато всички цсветилища на старите божества били съборени?

Къде: село Мадара, Плиска, в близост до Шумен.

Кога: целогодишно

*

Виж още:

Екскурзия - Велико Търново

Екскурзия в Пловдив

Екскурзия в Троян

>
02 септември 2020 г.

Тагове

идеи за уикенд

Забележителности наоколо

Избрани оферти