Начало / Статии / Статии - България

Древният град Марцианополис в Девня

Автор

/

Многократно споменаваният в писмените паметници Марцианополис възникнал през 106 г. при изворите на река Девня.В края на I - началото на II в. Марцианополис станал голям военен, административен и културен център, за което свидетелстват монетите, сечени в града. Градът процъфтявал и през III-IV  в., когато за известно време бил столица на римска провинция и епископски център.

Съдбата на Марцианополис е изпълнена с драматизъм. Попаднал под ударите на готските нашествия през IV в., той бил опожарен и разграбен, а по-късно възстановен. През V в. обаче отново бил превзет и разрушен - този път от хуните. През 614-615 г. жителите изоставили напълно града, поради постоянните нашествия на авари и славяни. В края на VII в. прабългарите основали селище в развалините на Марцианополис.

Руините на древния град се намират под днешния град Девня, Варненско. Най-ранните археологически разкопки са проведени от Хайнрих Хартл, професор във Виенския университет, Австрия. Той начертал и първия план на града. Част от сградите на Марцианополис са проучени от Карел Шкорпил. При археологическите разкопки тук са открити крепостни стени, некрополи, църкви, жилищни и обществени постройки, украсени с великолепни мозайки. Сред находките са два слънчеви часовника, които не само измервали времето, но посочвали зимното и лятното слънцестоене и равноденствието.

Сред откритията на археолозите са подова мозайка с изображение на Горгона-Медуза. Римските и разнновизантийските мозайки, намерени при разкопките на Марцианополис, са изложени в музея на мозайките в Девня. Мозайката "Сатир и Антиопа" представя нимфата Антиопа и прелъстяването й от бог Зевс. Сюжетът е изключително рядък сред мозайките, запазени от това време.

Марцианополис е едно от най-големите монетни съкровища в света. Открито в през 1929 г. в Девня, когато са изровени два големи глинени съда за съхранение на зърно. Съдовете били пълни с римски сребърни монети от I в.пр.Хр. до III в. Общият брой на откритите монети бил над 100 000. Няма съмнение, че това съкровище е било държавна хазна. При опасност, то е било заровено в избата на най-обикновена сграда, явно, за да не буди подозрение, че в нея може да има укрито държавно съкровище.

Любопитно: Някога Рим бил управляван от император Марк Улпий Траян. Веднъж неговата сестра Марциана поискала да гребне със златен съд вода от река Потамос, но без да иска, го изпуснала. Съдът мигом потънал, ала скоро след това изплувал отново на повърхността. Това било истинско знамение и имперторът решил да построи тук град, който нарекъл Марциана. Такава е легендата за Марцианополис, записана от готския историк Йорданес.

Къде: град Девня, 25 км от град Варна, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
16 януари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти