Начало / Статии / Статии - Занзибар

Гората Джозани (Йозани) - мангрова растителност и червени маймуни в Занзибар

Автор

/

Ако сте избрали остров Занзибар за екзотично презареждане със слънце през зимата, гората Джозани е едно от задължителните неща, които да видите. Очаква ви разходка из джунгла с палми, чиито върхове се губят от поглед, среща с червени маймуни, мангрова растителност и урок по народна медицина от местните, които знаят лечебната сила на всяко растение в гората.

Гората Джозани (или Национален парк Залив Джозани Чуака, както е пълното й име) е единственият национален парк на остров Занзибар. Той е малък по размер - едва 50 квадратни километра, които обаче са събрали разнообразна и красива природа.

В миналото в Джозани е имало антилопи и леопарди, а днес гората пази червените маймуни колобус, които живеят само на остров Занзибар. Това са изключително добронамерени животни, които обичат хората и с радост позират за снимки. Преди 20 години те са били смятани за изчезващ вид, но благодарение на усилията за опазването им днес броят им стабилно се увеличава и в националния парк живеят над 6000 маймуни колобус.

Сред гъстата растителност се оглеждайте също за ярки пеперуди, хамелеони и гущери и се ослушвайте за песните на 40 вида птици.

Джозани (на български ще го срещнете и като Йозани, но местните го наричат Джозани) е място, където можете да се разходите сами (само по обозначените пътеки) или с водач, който да ви разкаже какво виждате и да ви запознае с местния животински и растителен свят.

В парка има добре очертани пътеки, като главната започва от главния вход на Джозани и ще ви отнеме около час спокойна разходка да я изминете. Излизането извън пътеките е разрешено само ако сте с водач.

Друго забележително място в Джозани е мангровата гора. Посетителите могат да видят дърветата, чиито стъбла се наводняват от прилива всеки ден. Заради това те са развили специфична коренова система, която е видима над почвата и водата по време на отлив. Туристите могат да се разходят над мангровото блато по специална дървена платформа.

Снимка: iStock by Getty Images

Турът до гората Джозани е подходящ за семейства с деца. Не забравяйте, че сте в национален парк, не хранете и не докосвайте животните, не берете растителност, оставяйте само следи от стъпките си.

Любопитно е, че част от средствата от билети за вход в парка отиват за компенсации на местните фермери, чиито насаждения често страдат от набезите на маймуните колобус.

Къде: Гората Джозани се намира на 35 км от столицата Стоун Таун (Каменния град).

Какво още: в западния край на Джозани има и център за тропически пеперуди, където можете да видите десетки местни видове.

>
24 януари 2024 г.

Тагове

екзотика

плажове

острови

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти