Начало / Статии / Статии - България

Созополски манастир Св. Йоан Кръстител

Автор

/

Предполага се, че манастирът бил издигнат на мястото на древно тракийско светилище, превърнато в храм на Аполон Лечител, закрилник на древната Аполония.

През 4 в., когато християнството станало официална религия в Римската империя, на мястото на храма на Аполон била построена църквата "Св.Богородица Калеоса". През 6 в. Аполония била преименувана на Созополис - "град на спасението", тъй като тук била създадена една от най-ранните християнски общини. Постепенно около църквата "Св.Богородица Калеоса" израснал манастир, който от 9 в. станал един от най-атрактивните книжовни центрове по тези места.

Манастирът била на границата между българската и визнатийската култура. Това определило важното му място в периода на християнизацията на българските земи, когато се появила остра нужда от богослужебни книги и от тяхното размножаване. Монасите знаели и български, и гръцки. Ето защо тук бил изграден голям скрипторий, където се превеждали и преписвали книги в следващите седем века. През 13 в. византийският пълководец Михаил Глава Трихонт построил нова църква в манастира.

През 1362 г. манастирът получил дарствена грамота от византийския император Йоан V Палеолог. При завладяването на този край от турците през 1453 г. манастирът оцелял и продължил активната си книжовна дейност. Запазени са преписки за спорни земи с бургаския манастир "Св.Анастасия" от 16 в., както и патриаршески грамоти и решения на Светия синод, които засягат дейността на манастира или осъждат твърде свободното поведение на някои монаси.

През 17 в. манастирът бил нападнат от пирати, които го превзели и се настанили в него. След като успели да се справят с тях, турските власти взели решение светата обител да бъде разрушена , за да не служи за укритие  на морские разбойници. Монасите заедно с оцелелите книги и манастирско имущество били преместени на о-в Халки в Мраморно море.

Останките от църквата, построена от Михаил Глава Трихон, се виждат и до днес в южната част на острова. Тя била голяма (19х12 м) и богато украсена отвън и отвътре. Стените са запазени и на значиелна височина. Градежът е типичен за средновековните български храмове от 12-14 в. с художествено съчетаване на камък и тухли. Около манастирската църква са разкрити останки от трапезария, жилищни и стопански сгради, библиотека, царска резиденция. Манастирът имал статут на "царски" и бил под прякото покровителстово на българските царе и византийските василевси.

Любопитно: През 13-14 в. в околностите на Созопол имало пет манастира, главният бил островният манастир "Св.Йоан Кръстител". Той бил обявен за царски манастир от българския цар Светослав Тертер (1300-1321). Предполага се, че тук е била и сватбата му с византийската принцеса Теодора, която по-късно станала съпруга и на приемника му Михаил Шишман (1322-1330).

Общи данни за манастира: Созополски манастир "Св.Йоан Кръстител", 9 в., в развалини, паметник на културата

Къде: остров св.Иван, край Созопол, България

Кога: целогодишно

>
19 декември 2012 г.

Тагове

Аляска

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти