Начало / Статии / Статии - България

На почивка в Поморие извън сезона

Автор

/

Повечето от нас свързват Поморие със семейства, пълни плажове, оживена пешеходна улица, тичащи деца с балони, захарен памук, лодки за разходка, руска реч (омайна сладка) и всякакви услуги и атракции на всеки метър - буквално. Накратко - страхотно място за една щура, шумна, весела и изпълнена с дейности семейна почивка.

Ако обаче искате да вкусите от емоциите на този прекрасен град и да го опознаете по различен и необикновен начин, препоръчваме ви да го посетите и извън сезона. Това ще рече по всяко друго време, различно от разгара на лятото.

Снимки: Александър Ненов

Може би се питате какво толкова може да бъде различно в един град по различно време? Причината е в хората. Извън сезона градът е сравнително празен, спокоен и пуст. Макар и да има туристи, по това време те са толкова малко, че можете да се насладите на романтична разходка по стария кей, при която вие да сте единствените хора на това място. Благодарение на малкото посетители в града ще можете да видите всички забележителности точно като на картичка - без балони, без захарен памук и без стотици хора около тях.

Ще можете да видите морето такова, каквото то никога не е през лятото - тъмносиньо и с особен свободолюбив дух, сякаш само е чакало туристите да си заминат, за да покаже своя характер.

Ще можете и да опознаете местните. Да, това нещо няма как да се случи, когато за тяхното внимание се конкурират хиляди хора всеки ден. Но когато сте сред малкото туристи в града, можете надълго и нашироко да поговорите с Щерион Бръснаря, който да ви даде съвети за това как, кога и къде да ловите риба, да изпиете по едно питие с Янко Бръснаря (да, той е син на Щерион, но е музикант). Да поседнете при Мутафа и необезпокоявани от никой да хапнете вкусна цаца на крак или пък да се отдадете на четене на книжка на плажа, който ще ви приюти сякаш е направен само за вас.

За най-смелите и почитателите на интересни снимки и емоции лично аз препоръчвам да се изкъпете в морето. Какво като не е лято? Да, по-студено е, но водата е бистра, чиста и спокойна, но след първоначалното мразовито докосване, ще усетите нейната странна топлота. Сякаш се радва, че някой й обръща внимание, нищо че не е лято. Е, това не е за всеки, но ако има слънце и имате хавлия с която да се избършете след като излезете от водата, няма причина да не опитате. Поне на половината от вас ще хареса. А за останалите - ето една тайна - слънцето може да ви дари с желания тен дори и да не е лято и най-важното - безплатно е. Използвайте го с пълна сила за да натрупате витамин D и да се завърнете в забързания град по-здрави и по-кипящи с живот.

И накрая, но не на последно място - останете да нощувате там. Не, не да почивате, а да се разходите в полунощ, когато градът е заспал и морето е тъмно. Поморие се намира на полуостров и когато отидете на плажа на края на този полуостров, можете да видите звездите така, както никога не сте ги виждали преди. Извън сезона градът излъчва и по-малко светлина, която да се отразява в атмосферата и това прави гледката толкова зрелищна - пред вас и от двете ви страни ще имате черно море... черно и по име и по цвят, а над вас милиарди звезди ще се борят за вашето внимание. Дори ще имате честта и рядката възможност да видите Млечния път - нещо, което големите градове никога няма да ви представят като възможност.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Поморие извън сезона!

Снимки: Александър Ненов

 

>
27 октомври 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

нова година

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти