Начало / Статии / Статии - България

Бургаски манастир Св. Анастасия - паметник, устоял на времето

Автор

/

Предполага се, че манастирът "Св.Анастасия" бил основан около 8 в., но първите сигурни данни за съществуването му са от две книги от края на 14 в., които принадлежали на манастира, а днес са във Ватиканската апостолическа библиотека. Следващите данни са от 16 в., когато манастирът се споменава в преписка за спорове за земи със  Созополския манастир "Св.Йоан Кръстител".


 

Манастирът неколкократно бил разрушаван от пирати, както и при окончателното превземане на Черноорското крайбрежие от турците през 1453 г. Възстановен бил през 15-16 в. Манастирският комплекс бил напълно обновен в началото на 19 в. със средства на хаджи Матей - овчар от Котел.

През 1925 г. вече празната сграда на манастира била превърната в затвор. Тук са държани политически затворници-комунисти. Поради това след 1944 г. островът бил преименуван на "Болшевик", а манастирският комплекс бил превърнат в Музей на революцията. Днес манастирът пустее и за него се грижат хората, работещи на близкия фар.

Тъй като манастирът е на остров с доста високи брегове, сградите не са обградени със стени, както е обичайно за манастирските комплекси. В църквата са запазени фрагменти от стениписи. По-голямата част от украсата й била унищожена, когато манастирът бил превърнат в затвор. Дървеният иконостас, изработен по време на последното обновяване на църквата през 1802 г., бил резбован от български майстор, но силно се различава от иконостасите от това време. В него има елементи, характерни за западноевропейското изкуство.

Любопитно: Анастасия живяла по времето на римския император Деций (201-251). Родила се в семейството на знатни римски граждани, но на 3 години останала сираче. Отгледала я София- игуменка на малка отшелническа женска общност. Възпитала я в християнски ценности и добродетели. Когато Анастасия порастнала, навсякъде се разчуло за нейната красота и доброта. Мнозина богати римляни идвали да я искат за жена, но тя искала да посвети живота си на Бог. Един ден стражите на градския управител отвели девойката. Управителят се опитал да я убеди да се откаже от своя бог и да се омъжи за него. Но щом разбрал, че Анастасия е твърда във вярата си, той я подложил на сташни мъчения. Въпреки всичко девойката останала вярна на Бог. Християнската църква я канонизирала за светица заради непреклонността и твърдостта й.

Общи данни за манастира: Бургаски манастир "Св.Анастасия", 8 в., обновен през 19 в., недействащ, паметник на културата

Къде: остров "Св.Анастасия", 6.5 км от Бургас, стига се с корабче от пристанището

>
11 януари 2013 г.

Тагове

замъци

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти