Начало / Статии / Статии - Чехия

Прага – да смесиш сладолед с боза (част 2)

Автор

/

Продължение на списъка с очарованията на Прага от първата част на пътеписа.

6. Следващото нещо, което ме очарова, са стотиците панорамни гледки, които се откриват от различни места. Да живеят градовете на хълмове! Таткото на романтиката е баирът, а майка ? - реката с прилежащите алеи и островчета. Е, Прага идва от солидно семейство. За капак си има и копие на Айфеловата кула, от което се открива феноменална гледка.

Снимки: © Александър Македонски

7. Седмото нещо са цените. Всъщност Прага далеч не е скъпа дестинация. Ако отидете с кола пък става още по-евтина. Нощувките са прилични, изборът огромен, храната е евтина, а за бирата - да, наистина е по-евтина от водата.

8. На осмо място в този списък на очарования ще добавя градините и парковете. Малки или големи, те всички бяха прекрасни. От не толкова добре поддържаните градини "Летенски" до луксозната градина на двореца "Валенщайн", в която засякохме руски богаташи да си правят сватбата.

А за парка във Вишеград ми става мъчно всеки път, когато си спомня - ние просто нямаме култура да поддържаме такива места, колкото и да е неприятно да си го призная. Гарантирам ви, че ще прекарате часове в безбройните зелени кътчета из Прага.

9. И последно, не мога да не отбележа религиозните храмове - катедрали, синагоги... Толкова, толкова студени и толкова впечатляващи. Едно е да четеш историята в книги, да я гледаш на снимки или на монитора си. Друго е да я видиш с очите си в различните камъни, с които стотици години е строена катералата Св. Вит в Храдчани.

10. Още едно последно - месото. Чехите са издигнали месото в култ и правят чудеса с него. Простички неща, но много, много вкусни.

Разочарованията на Прага

Вероятно се чудите как може да споделям за Прага и да пропускам бирата. Е, за мен бирата беше разочарование. Не голямо, но все пак разочарование. След десетките разкази и прочетени пътеписи, хмеловата летва беше вдигната толкова високо, че за една седмица не намерих една кръчма, в която с помощта на бирата да полетя достатъчно високо, че да я надскоча.

Не че бирата е лоша. Ни най-малко. Но бях шокиран от факта, че в 95% от заведенията, които посетихме, имаше единствено и само два вида бира - тъмно и светло; Козел или Пилзнер. Туй-то! Единственото разнообразие, което намерихме, беше в кръчмата на името на Джон Ленън, точно до стената в негова чест. Но пък там почти нямаше чешка бира в менюта, а какви ли не интересни предложения от целия свят. В крайна сметка утолихме жаждата с трапистка бира.

Другото ми разочарование бяха пътищата, които са си фактор, когато пътувате с автомобил. Магистралата от Братислава до Прага е отвратителна, а пътищата в доста от кварталите са павирани и явно те страдат от същата оскъдица на качествени майстори на паветета, както и ние тук.

Силно се надявам снимките да компенсират показването на красотата на Прага, защото думите са недостатъчни. Ако имате някакви колебания, дали да посетите столицата на Чехия, захвърлете ги и хуквайте натам!

И не забравяйте да си вземете чадър, защото както ни споделиха местните - там вали много. Нашият опит не го доказа, но ако се съди по високия брой самоубийци, вследствие на депресия от гадното време (отново по твърдения на местни) - явно с дъжда шега не бива.

>
28 септември 2015 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти