Начало / Статии / Статии - България

Манастир Св. св. Константин и Елена край Варна

Автор

/

Манастир "Св. св. Константин и Елена" бил основан сред многовековни гъсти гори край Варна. През 1908 г. до него построили санаториум за туберкулозно болни. Санаториумът станал толкова известен, че около него се оформил прочутият курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена”, по името на манастира. Първите писмени сведения за манастира са едва от края на 18 в. Известният руски пътешественик Виктор Тепляков споменава в него за книгата си „Писма от България”.

         Снимки: svetimesta.com

По време на Руско-турската война от 1828-1829 г. манастирът бил разрушен. Няколко години по-късно бил възстановен благодарение на усилията на двамата братя Теодосий и Агапий Кантарджиеви от Търново. Под техните грижи манастирът се превърнал в благоденстваща обител, център на активен социален и духовен живот.

Манастирът подкрепял създаването на училища в околоните села, подпомагал строежа на църкви и помагал на бедни хора. До 1870 г., когато се създала Българската екзархия, Варна била седалище на гръцкия метрополит и официалният богослужебен език бил гръцки. Въпреки това в манастира винаги се служело на български език. Манастирът е ремонтиран основно през 1972 г. Тогава е изработен прекрасният резбован дървен иконостас и архиерейският трон.

Куполът на църквата е облицован с дърво при последния ремонт на комплекса. Църквата е каменна, вкопана в земята и без стенописи. В олтара й зад светия престол, извира лековита вода, с която манастирът е известен от основаването си. Олтарът е основната, източна част на православния храм, където духовенството извършва свещенодействия. Той е отделен от останалата част на храма с иконостас. В него се намират светият престол и жертвеникът. Върху светия престол се поставят илитон (копринена покривка), антиминс (обредна кърпа с изображение на погребението на Христос), дарохранителница, непристолен кръст, и Свето евангелие. Светият престол символизира гроба на Христос, затова в основите му се слагат мощи на светец.

Любопитно: Според легендите, през 14 в. няколко монаси се скрили от турците в гъстите букови гори край Варна. На едно дърво видели иконана св. св. Константин и Елена. Изтълкували това като знак и основали манастир със същото име. Намерената икона и днес е в манастира.

Общи данни за манастира:  манастир „Св. св. Константин и Елена „ , обновен 19 в. , действащ, мъжки, храмов празник – 21 май.

Къде: 9 км. от Варна, в центъра на курорта „Св.св. Константин и Елена”.    

Кога: целогодишно

>
11 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти