Начало / Статии / Статии - България

Аладжа манастир край Варна

Автор

/

Аладжа манстир е сред най-прочутите скални манастири у нас. Името му не е известно. Нарекли мястото "аладжа" (от турски "пъстър") заради стенописите в скалните пещери.

Систематичните изследвания на комплекса започнали първите български археолози братя Шкорпил в края на 19 в. По тяхно настояване и след учредяване на варненското археологическо дружество през 1912 г. Аладжа манастир бил обявен за народна старина.

Смята се, че още през 4-5 в. тук имало монаси,. Една легенда разказва, че първите обитатели били неколцина аристократи, прогонени от Рим заради християнската си вяра. През 9-10 в. след приемането на християнството за официална религия у нас, тук се оформило първото монашеско братство от български монаси.

През 12 в. манастирският комплекс бил напълно завършен и бил едно от най-важните средища в Североизточна България. През 13-14 в. манастирът  бил тясно свързан с исихазма - направление в християнството, което проповядва достигане доБога чреюз отшелничество и аскетизъм.

Манастирдкият комплекс е на няколко нива. Килиите, манастирката кухня, трапезарията и малък параклис са разположени на най-долното ниво. Помещенията били отделени с дървени прегради. Манастирската църква е на второто ниво. Имала е дървен иконостас, който не е запазен.

Съхранени са част от стенописите в олтара. Ясно се различават два пласта - от 11-12 в. и от 13-14 в. Манастирът е разположен в меки варовикови скали, които достигат 40 м височина. Каменни стълби свързвали килиите с църквата на горното ниво.  На нивото на килиите се намирала и малка крипта, в която полагали мъртвите. След 7 години костите им били изваждани и пренасяни в костницата в местността Катакомбите на около 500 м от манастира.

В края  на 14 в. и началото на 15 в., след завладяването на България от турците, животът в манастира постепенно замрял. Днес комплексът е паметник на културата и е превърнат в музей.

През летния сезон два пъти седмично вечерта се прожектира аудио-визуално шоу, което разказва историята на манастира.

Любопитно: По време на най-голямото разпространение на исихазма у нас през 13-14 в. Аладжа манстир бил част от общност  от около 500 скални манастира в Североизточна България. Скален манастир има при с.Невша, Варненско, с около 40 килии. В основите са издълбани кръстове и фигури. На около 20 км от Провадия е открит друг манастир с 9 килии на три нива. На 20 км от него, в с.Рояк, в гористата местност Дженевиз, има десетина манастира, издълбани в скалния венец. Там е открита скална църква с надписи върху източната стена на преддверието. Споменава се основаването на манастир и имената на Михаил-Асен (1246-1256), син на Иван Асен II, и Иван Александър.

Общи данни за манастира: Скален манастир Аладжа манастир, 12 в., недействащ, паметник на културата, музей
Къде: 14 км източно от Варна
Кога: целогодишно

>
07 октомври 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти