Начало / Статии / Статии - Италия

Как да хапнем евтино в ресторант в чужбина

Автор

/

Как да намерите ресторанти на приемливи цени, където и да сте по света - няколко ценни съвета от личен опит.

Да посетиш непозната държава и да не хапнеш в местен ресторант е обида към кулинарните традиции на региона. Всяко място по света може да ви изненада с вкусови емоции (разбира се, “ресторантите” за бързо хранене не се броят). Дори и в McDonalds по света продават уж местни деликатеси, но всъщност това са стандартни, безвкусни полуфабрикати.

Посещението на ресторант плаши много българи, защото това е разход, който трудно може да се предвиди, особено ако сте млад и неопитен турист. Моят съвет е да влизате смело в ресторантите. Там хора не ядат, най-много вие да се наядете. Ето няколко съвета, които могат да ви спестят пари в ресторантите, барове и кафенета по света.

Внимавайте със сервиза

Законите у нас забраняват да се начислява допълнително сервиз върху цената на ястията. В Европа и по-голямата част на света това е стандартна практика. Така можете да видите, че даден продукт струва 10 евро, но реално да платите 12 или дори 15 евро за него, след като бъде начислен определен процент за сервиз. Обикновено той е около 10%, но има заведения, които с радост слагат 20 или повече процента заради близостта си до някоя забележителност. Ако сте решили, че процентът сервиз ще е незначителна сума понеже ще пиете просто едно кафенце за 3 евро, не бъдете такива оптимисти. Нерядко се среща сервиз, който да е фиксирана сума. В момента, в който седнете, дори и да пиете минерална вода, на сметката ви се начисляват 5 евро сервиз, а понякога той се начислява не на маса, а на брой хора. Така може да се окаже, че кафето за 3 евро ви е струвало 8. Сервизът винаги е изписан в началото, края или на всяка страница от менюто. Затова гледайте внимателно преди да поръчате. 

Бакшишите

Традиционно на повечето места по света се оставя 10% бакшиш. Ако сте много доволни или имате определени симпатии към обслужващия персонал, било то заради търпението, обслужването, усмивката или друго, можете да оставите и много повече. Имайте предвид, че сервизът, за който говорихме по-горе, е форма на бакшиш и вие спокойно можете да не оставяте допълнително бакшиш при плащане на сметката си. Още повече, че най-вероятно вие никога няма да се върнете в това заведение повече, все пак сте турист. И ако все пак се чувствате неудобно да чакате и да приемете монети като ресто, платете с дебитна или кредитна карта. Така всичко е точно и няма неудобни ситуации.

Евтина храна, убийствено скъпи напитки

Пред повечето заведения по атрактивни улици и места по света стоят отворени менюта на поставка. Вие можете да ги разлистите и да се ориентирате какво предлага даденият ресторант и съответно на каква цена. Често се случва да влезете в заведение, за което смятате, че цените са нормални и бихте могли да си ги позволите. Питиетата обаче са техният коз. Те са изключително скъпи и значително надхвърлят нормалните цени на напитки. Тази тактика е особено известна в Италия и се практикува повсеместно. Не си мислете, че можете да избегнете тази схема, ако не пиете вино, а си поръчате кола или друга газирана напитка. Всъщност ресторантите разчитат точно на това и цената на тези напитки понякога надхвърля цената на пица, а защо не и пица + десерт. Хитрите ресторантьори разчитат, че хората никога не гледат цените на безалкохолните. Ако пицата е 10 евро, бирата е 3 евро, кой нормален човек би очаквал колата да е 12 евро - никой, но точно това ни се е случвало.

Вън или вътре

У нас вън са пушачите, вътре - непушачите. В западните държави никъде не се пуши, но за сметка на това се плаща за това в коя част на заведението седиш. Всъщност плаща се и в зависимост дали седиш. Например, в Италия, влизате да пиете кафе и стоите прави на бара - няма такса за това. Сядате в заведението да хапнете кроасан с кафето - вече ви е начислен сервиз в размер на 5% от цената. Искате да седнете на масичката с гледка към близката катедрала - процентът сервиз вече е скочил на 15, независимо че разстоянието между бара, масата вътре и масата навън е само 5-6 метра.

***

Добре е да внимавате за някои от тези неща, но аз ги споделям, за да сте подготвени и да не изпитате неприятно чувство, че сте измамени, когато това ви се случи. Все пак най-важното е да си изкарате добре и, честно казано, по-добре е да пиете кафето си с кроасан, гледайки към Айфеловата кула и да ви обслужва усмихната сервитьорка, на която да оставите голям бакшиш. Тогава бъдете сигурни - няма да запомните това, че сте платили 5, 10 или 30 евро в повече. Ще запомните приятната гледка и емоция от насищането на вкусовите и зрителните рецептори с тази красота и вкус, до които сте се докоснали за тези 30 минути. Добър апетит!

>
28 март 2017 г.

Тагове

ресторанти

съвети

Забележителности наоколо

Избрани оферти