Начало / Статии / Статии - Ватикана

15 любопитни факта за Ватикана

Автор

/

Когато туристите посещават базиликата Свети Петър и Ватиканските музеи, понякога забравят, че са добавили още една посетена държава в списъка си с дестинации и поне за малко са напуснали територията на Италия

Въпреки това Ватикана си е официална независима държава, управлявана еднолично от папата, която е пълна с любопитни подробности от ежедневието именно заради малките си размери. 

Снимка: iStock by Getty Images

Ето 15 любопитни факта за Ватикана, които може би не знаете:

1. Ватикана е най-малката страна в света - общата дължина на границата й с Италия е около 2 км. Освен това, на практика тя е страна, разположена в град. 

2. Ватикана е една от страните с най-висока консумация на вино. По официални данни всеки от малко над 800-те жители на Ватикана консумира по около 74 литра годишно, което е по 98 бутилки на човек. 

3. Във Ватикана има не само църкви и параклиси. Градът държава разполага още със собствена поща, за която се знае, че е по-надеждна от италианската. Печата собствени марки и пари (евро), има собствени регистрационни номера за автомобили. Има си и собствена радиомрежа, в която над 200 журналисти изпращат репортажи от 61 държави по света, а предаванията се излъчват на 47 езика.

4. Ватиканските музеи се посещават от над 25 000 души на ден. 

5. Във Ватикана не се събират данъци. Хазната на страната се пълни от билетите за музеи и продажбата на марки и сувенири. 

6. Тъй като във Ватикана няма болници, нито родилно отделение, никой не може да получи ватиканско гражданство по рождение. Гражданство може само да се получи, ако човек работи за Светия престол, като такова получават и членовете на семействата на служителите. След приключване на службата, ватиканското гражданство се отнема.

7. Банкоматът на Банката на Ватикана има инструкции на латински. Ако не владеете гладко езика, по-добре изтеглете пари от Рим.

8. Микеланджело не е бил особено ентусиазиран относно изрисуването на Сикстинската капела. Според изследователите на живота и творчеството му той се е смятал за добър скулптор, но не и за особено талантлив художник. Приел е поръчката за Сикстинската капела само защото е идвала от папата. 

9. Стенописът “Сътворението на Адам” е първият път, в който Бог е изобразен с лице. Образът му на старец с дълга бяла коса след това става общоприет в църковните изображения. 

10. Ватикана вероятно е единствената страна в света, която няма затвор. Има само няколко килии за задържане, но осъдените на затвор излежават присъдите си в италиански затвори. 

11. “Бийтълс” не са любимци на Ватикана. След като Джон Ленън изрича прочутата си фраза “Ние сме по-известни от Исус”, Католическата църква осъжда групата, макар че по-късно официално дава и прошката си на бандата от Ливърпул.

12. Ватикана притежава телескоп… в Аризона. Тъй като силно замърсеното небе над Рим не е особено подходящо за космически наблюдения, през 1981 г. Ватикана закупува модерен телескоп, който разполага на връх Греъм в югоизточната част на щата Аризона в САЩ.

13. Ватикана има собствена армия - швейцарската стража. Тя се състои от 135 войници, чиято задача от 1506 г. насам е да пазят папата. Униформата на войниците в ярки цветове се забелязва отдалеч и макар в нея швейцарците да изглеждат сякаш имат само церемониални функции, те преминават сериозно военно обучение. 

14. Ватикана има собствен футболен отбор. В него няма да видите папата да рита топка, но се състои изцяло от граждани на страната - служители на пощите, полицията и армията. Цветовете им са жълто, синьо и бяло. 

15. Базиликата Свети Петър е построена върху гробище, което е съществувало тук още в езически времена. Самият свети Петър според преданията е погребан в плитък гроб на Ватиканския хълм, след като е разпънат на кръст от император Нерон. Когато е издигната днешната базилика, в основите й остава лабиринт от катакомби, в който се намира и предполагаемия гроб на свети Петър. 

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

>
05 април 2024 г.

Тагове

катедрали

любопитно

полезно

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти