Начало / Статии / Статии - Италия

Работиш по време на отпуска? Ето какво се случва с мозъка ти!

Автор

/

Полезна информация, предназначена за всички работохолици. Знаем, че един истински работохолик не би отворил такава статия, затова препрати я на всички свои приятели, които имат нужда от напомняне, че работата по време на почивка не е добра идея.

Мисълта за огромната купчина имейли и несвършени задачи след като се върнеш от почивка обикновено е това, което те кара да свършиш няколко дребни неща, докато си на почивка. Но това привидно незначително време, прекарано в работа, може да ти вреди повече, отколкото предполагаш.

Един час работа = 43% по-малко спомени от ваканцията

Оказва се, че дори и да свършиш само някоя бърза задача, докато събираш тен на плажа, успяваш да заблудиш мозъка си и той не може да запомни почивката.

Проучване на Тексаския университет установява, че ако работиш дори и един час по време на отпуската си, това увеличава с 43% вероятността да не запомниш почивката си.

Защо е така?

За да запомни нещо, мозъкът ти има нужда от две неща – ангажираност (да вложиш цялото си внимание и енергия в това, което правиш) и различност (да е далеч от обичайното ти ежедневие). А когато вършиш работа по време на почивката си, нарушаваш и двете правила. Мозъкът ти е на 100% вълна релакс (вместо това мисли за служебни задачи), а и работиш – нещо, което правиш по принцип.

Остави лаптопа вкъщи

Не си и помисляй да взимаш лаптопа на ваканция с теб. Според същото проучване тези, които са ползвали лаптоп за работа, са имали повече затруднения да запомнят почивката си от тези, които са работели само през смартфона си.

Защо е така?

Лаптопът има клавиатура и голям екран и улеснява вършенето на всякакви задачи, докато смартфонът, колкото и да си свикнал с него, не е толкова удобен.

Как да използваш телефона в своя полза

Оказва се, че ползването на телефона също има референтни граници. Ако го използваш до 2 часа на ден и предимно за да снимаш вълнуващи моменти, увеличаваш с 40% вероятността да запомните добре ваканцията си (когато се връщаш към снимките, те провокират забравени детайли и събития).

И да напомним, че

качествената почивка = качествена работа.

Пълното изключване е важно за презареждане на батериите.

Затова избери си дестинация за почивка (или пък екскурзия), стегни багажа и остави работата за работните дни.

>
11 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

наука

Забележителности наоколо

Избрани оферти