Начало / Статии / Статии - Италия

Местата с най-красивите гледки към Рим

Автор

/

Всеки град, който посещавате като туристи, заслужава да му отделите поне един час за блажено съзерцание от птичи поглед. 

Снимка: iStock by Getty Images

В някои градове това е възможно само от върха на някой небостъргач или бар, разположен на покрив, защото са построени на равни като тепсия места. За италианската столица обаче, която от хилядолетия се кипри на няколко хълма, възможностите са много и много от тях са напълно безплатни. 

Портокаловата градина

Снимка: iStock by Getty Images

Намира се почти на върха на Авентинския хълм, където пък стотици любопитни очи всеки ден надничат през прочутата Авентинска ключалка. Градината се намира малко преди ключалката и е особено романтична по залез, когато покривите на Рим са обляни в мека светлина. През деня пък е идеална за пикник под сянката на дърветата. Името си дължи на десетките портокалови дръвчета, засадени в нея. 

Хълмът Яникул

Снимка: iStock by Getty Images

Белведере Джаниколо, или панорамната площадка на хълма Яникул, е мястото, от което се разкрива една от най-богатите гледки към Рим, тъй като голяма част от историческия център на италианската столица лежи в подножието му. 

След като се насладите на панорамата, можете директно да се спуснете надолу към кулинарния квартал Трастевере, където да се потопите във вкусовете и ароматите на римската кухня. 

Бонус към гледката е, че всеки ден по обяд се изстрелва залп от оръдие, което обявява точното време (и това се случва от повече от 160 години, като е имало прекъсване само един-единствен ден). 

Куполът на базиликата “Свети Петър”

Снимка: iStock by Getty Images

Ако Ватикана и базиликата “Свети Петър” са в списъка ви със забележителности за посещение в Рим, не пропускайте да се качите до купола на храма и да обхванете с поглед целия площад Свети Петър с всички миниатюрни като мравчици хора, които пъплят по него. 

До върха ви делят 551 стъпала, като можете да доплатите за асансьор, който обаче ще ви спести само 230 стъпала. Опашките за тази гледка са дълги, така че си предвидете достатъчно време за чакане - а най-добре елате още рано сутринта. 

Кастел Сант’Анджело

Снимка: iStock by Getty Images

Впечатляващият силует на Кастел Сант’Анджело е един от най-разпознаваемите в Рим, а от върха на сградата се разкрива чудесна панорама към града. В случай, че не ви се чака на опашките за Ватикана (или вече сте били там), отбийте се тук. Срещу билета за вход получавате достъп както до музея и мавзолея на Адриана, така и до панорамната площадка. 

Виториано

Снимка: iStock by Getty Images

Още една разкошна панорама към Рим се разкрива от върха на паметника на Виторио Емануеле II (наричан от римляните просто Виториано), който се намира на прочутата Пиаца Венеция, през която така или иначе вероятно ще минете. На върха на паметника има наблюдателна площадка, до която можете да се качите с асансьор срещу малка такса. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Рим! 

>
23 май 2023 г.

Тагове

културни центрове

любопитно

полезно

стари градове

ваканция

дълъг уикенд

романтика

Европа

европейски градове

почивка

градски туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти