Начало / Статии / Статии - Италия

Евтини билети - какво да търсим?

Автор

/

Една не толкова стара мъдрост гласи, че хората се делят на две категории - такива, които обичат да летят, и такива, които още не знаят, че обичат да летят. Какво са разстоянията в днешно време? Нищо. Самолетите направиха дестинациите от трудно достъпни и екзотични до въпрос на смяна на един два полета. Сега имаме възможност да посетим места, които са звучали като легенди - далечни и забулени с тайнственост. Тропически острови или световни столици, популярни ски курорти или чудесата на света - изборът е наистина безкраен. И единственото, което ни спира да реализираме списъка си със мечти, е цената на самолетните билети. Дали обаче това е наистина пречка? Нека видим как можем да летим наистина изгодно.

Знаем ли как да търсим евтини полети?

Ценообразуването на самолетните билети е изключително сложна материя, която понякога граничи с висшата математика. Компаниите използват десетки алгоритми, които да променят тарифите минута по минута. В много от случаите тези промени са неизгодни за потребителите. И ако преди час-два сте си правили едни планове за почивка на Ривиерата, например, в момента можете да се изненадате много неприятно. 

Естествено, далеч сме от мисълта, че самолетните компании имат сложни планове как да ощетяват своите клиенти, предлагайки им скъпи билети. Последните приемат с неудоволствие и примирение високите цени и купуват, защото лятната ваканция е веднъж в годината. Алтернативата са евтините полети. Макар че сме чували за тях, стане ли дума за лоу кост билети, всички клатят глави. Въпреки очевидната изгода, която предлагат те, търсенето им не е толкова масово, колкото можем да предположим.

Снимка: iStock by Getty Images

Знаем ли обаче как да ги търсим? Нека поразсъждаме малко повече, преди да дадем отговор на този въпрос.

Как избираме своята дестинация? Повечето хора правят следното:

1. Избират къде искат да пътуват.

2. Избират датите на ваканцията си.

3. Виждат какви са цените на билетите за тези дати.

Какво се получава е ясно, нали? Тарифи, които са прекалено "солени" за семейната почивка. Купувайки скъпите билети вече сме започнали с компромисите. Полетите стопяват парите за планираните забавления и вече сме с развален вкус, без дори да сме се опънали на плажа.

Ето как би трябвало да изглежда правилното търсене:

1. Вижте в специализираните сайтове кога са най-изгодните цени на полети за различните дестинации. Специалистите посочват едно от най-добрите места, където може да откриете евтини полети: https://www.esky.bg/samoletni-bileti

2. Изберете място, което сте искали да посетите със семейството или приятелите

3. Изберете датите, които са ви удобни и за които можете да купите евтини билети

Може да ви се струва, че отново нямате избор, но не е така - билет от 500 евро и билет от 50 евро кацат на едно и също летище. А вие ще можете да почивате пълноценно.

Има ли успешна формула?

Започваме с това - бъдете гъвкави. Бъдете гъвкави относно къде и кога да отидете. Ако сте избрали дестинацията си, избрали сте датите си и нямате възможности за алтернативи, дори най-малката промяна има реалния шанс да провали всичко. 

Ето и един страничен съвет, който пак е свързан със способността да импровизирате. Стремете се да достигнете до ключови летища в Европа, Азия или Америка. Оттам възможностите да изберете бюджетен полет до крайната си дестинация са наистина много големи.

Друга препоръка на експертите е да разделите пътуването си на части, особено ако е свързано с прекосяване на Океана. Два маршрута често са по-евтини от един. 

Избягвайте пиковите часове за пътуване през лятото и празниците. В Северна Америка и Европа най-евтиното време от годината за летене обикновено е:

- януари до средата на май
- септември до началото на декември

Най-скъпото време за полет се оказва:

- пикът на лятото: от средата на юни до средата на август
- Коледа
- навечерието на Нова Година

Цените могат да варират и от спецификата на дестинацията и местните празници като Китайската Нова Година, денят на Св. Патрик или пък Деня на Благодарността.

Казват, че знанието е сила, затова е добре да не забравяте, че като цяло вторник, сряда и събота са най-евтините дни за пътуване. Петък и неделя обикновено са най-скъпите. Съветваме ви обаче да проверявате всеки ден, евтините полети могат да изкочат по всяко време. Търсете ги на https://www.esky.bg/samoletni-bileti

Какво е добре да знаем още?

Снимка: iStock by Getty Images

Препоръчително е да търсите услугите на бюджетни авиолинии. Те имат своите плюсове и минуси, но като цяло могат да бъдат най-добрият и най-икономичен начин за осъществяване на вашия полет на дълги разстояния до крайната дестинация. Потърсете компания, която предлага евтини полети от дълъг период от време. Това ще ви даде възможност да имате достъп до повече оферти и сделки, но и ще знаете, че имат добри стандарти за безопасност.

При ранна резервация може да успеете да се възползвате от отстъпки до 40% от нормалната цена. Въпреки това, винаги не забравяйте да прочетете дребния шрифт - цената на вашия билет може да е много по-висока от тази в сайта.

Това се дължи на всички допълнителни такси, които плащате след като резервирате билета си. Така че, бъдете много внимателни: най-ниската цена за всеки самолетен билет не винаги е най-добрата сделка.

>
02 юни 2023 г.

Тагове

любопитно

идеи за уикенд

летен туризъм

градове

полезно

почивка

екскурзии

екскурзия

почивки

самолет

самолетни екскурзии

изгодно пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти