Начало / Статии / Статии - Италия

6 алтернативи на скъпите сувенири, които да донесете вкъщи

Автор

/

Независимо дали пазаруваш сувенири за себе си или за приятели, винаги можеш да избереш ценни подаръци, които при това да не те оставят на ръба на фалита. 

Защо не харесвам сувенирите

Защото ако тези предмети не бяха наречени „сувенири“, щяха да струват в пъти по-малко.

Защото само като видя холандска керамична обувка или китайски пластмасов кунг-фу боец, единственото, което си представям, е как до края на дните си им бърша прахоляка.

Защото сувенирът е създаден за туриста и няма много общо с истинската култура на мястото.

Затова вместо магнити, ключодържатели и тениски, нося на себе си и на близките си...

Рецепта за местно ястие

Отдавна съм спряла да купувам кутии с бонбони и сушени фурми. Вместо това, където и да пътувам, си харесвам някое местно ястие и се втурвам на лов за неговата рецепта. Единият вариант е да извикаш готвача в ресторанта и да изкажеш възхищението си от ястието му, а след това невинно да попиташ за рецептата. Не работи в 100% от случаите, но искрената усмивка помага да си вдигнеш шансовете.

Друг вариант са кулинарните курсове, които се предлагат по много дестинации. Там ще научиш всички тънкости и няма да имаш съмнения относно кое след кое се слага и колко точно време ври...

И ако не успееш, защото се случва човек да си науми нещо, но да не успее, последен вариант ти е да изровиш от интернет рецептата на ястието. (Отдавна съм казала, че интернет прави пътуването скучна работа – отнема ти удоволствието да питаш, да срещаш интересни хора и да готвиш с тях по света.)

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

Кафе, чай, бонбони – да, но от супермаркета

Старо правило на изпечения турист гласи: ако на пакет чай, кафе или бонбони има снимка на мястото, където си, и надпис на английски, значи цената на продукта е поне два пъти по-висока от тази на същото нещо в местен супермаркет. Когато пазарувам храна за вкъщи от чужбина, обикалям из местните магазинчета и пазари, където човек има шанс да преживее и много по-интересни неща.

Изпрати (си) картичка

Харесвам снимки, изпратени по Viber, обаче повече от всичко харесвам истинска, хартиена картичка, получена в истинската ми, дървена пощенска кутия. В повечето случаи картичката пристига чак след като човекът се е прибрал, но важен е жестът!

Имам си и друга важна традиция – където и да ходя, пращам картичка на себе си с някаква мисъл, която ме е осенила по пътя. Или нещо друго важно, което искам да си кажа. Най-забавното е, че винаги забравям какво съм искала да споделя със себе си и се изненадвам, когато картичката пристигне в пощенска ми кутия.

Намерени предмети (особено ако вървят с история)

Знам, че звучи малко клошарско, но изобщо не е такова, честна дума! Миди, рапанчета (освен от места, където събирането им е забранено – спазвай забраните, че може да се вкараш в големи неприятности!), камъчета със странна форма, интересни листа, притиснати между страниците на книга (от тях стават страхотни картички и картини за стена) – много неща са напълно безплатни, буквално се въргалят в краката ти, а ще бъдат оценени от някои от приятелите ти (ти си знаеш от кои). Добави към това и листче с историята на откриването на предмета и послание от сърце.

Вкъщи си имам един гирлянд от шишарки, който съдържа повече истории, пътеки и щастливи моменти от всеки друг предмет у дома. Където и да ходя, си взимам по една шишарка, към която с канап връзвам листче с история от съответното пътуване.

Донеси ми песен

Обожавам да слушам местно радио, където и да съм (всеки телефон има функция за радио). Харесвам си песни и изпълнители и си ги колекционирам по държави. А ако си познаваш добре приятелите, ще можеш да им избереш и на тях някой нов изпълнител или да им наредиш тематична компилация, която да се превърне в саундтрак на следващото им пътуване.

Снимки, но не дигитални + магнити, но не купени

Едно време, може и да си спомняш, всяка снимка се изваждаше на хартия. Сега кадрите от ваканциите се затрупват сред ежедневните снимки на обяви, кученца и рокли от пробната. Пробай да се върнеш към хартиената снимка като си избираш по 1-2 кадъра от всяко пътуване, които да захващаш с щипки към „фотопростор“, опънат някъде вкъщи.

Освен това във всяко фото ще ти извадят за 2-3 лева магнит за хладилник с предоставена от теб снимка (ако имаш приятели и роднини, които си харесват магнитите - всички имаме). Така си спестяваш мъкненето на магнити по летища и автобуси, а крайният резултат е още по-добър, защото е с твои лични кадри, които вървят с история. 

>
04 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

идеи за подарък

сувенири

Забележителности наоколо

Избрани оферти