Начало / Статии / Статии - Италия

Романтичният Рим: Къде да видиш черепа на Свети Валентин

Автор

/

Къде в Рим можеш да видиш черепа на светеца - покровител на влюбените, свети Валентин? Една необичайна романтична спирка в италианската столица.

Рим е един от европейските градове, където можеш да се разхождаш из лабиринтите на катакомби и да научиш мрачните тайни на миналото. Има един череп обаче, около който вместо мрачна витае романтична аура - този на католическия светец Валентин.

Снимка: Мария Ангелова

Макар все още да продължават споровете около автентичността на черепа, мнозина смятат, че това е реликва тъкмо от онзи свети Валентин, в чието име милиони хора изразяват любовта си със сърца и рози на 14 февруари всяка година. Църквата, в която се намира, рядко попада в топ 10 на посетителите на италианската столица, но се намира близо до други забележителности и си струва да се отбиеш. Тук няма опашки, нито билети за вход, което означава глътка свеж въздух в лудналия Рим.

Черепът се намира зад стъкло и е украсен с цветя. Открит е при разкопките на катакомби в Рим преди близо 300 години, а посещението на тази необикновена забележителност може да е повод да научите повече за истинския човек, който стои зад образа на свети Валентин. В католическия свят има няколко мъченици и светци с това име, чиито дела и истории изглежда са се слели в едно през столетията. Смята се, че светецът става известен като покровител на влюбените не около 3-ти век, когато е помагал на влюбени двойки да се оженят тайно, а чак през 14-и век. Тогава Джефри Чосър го описва като светец, който помага на хората да намерят половинките си и малко по малко светията се превръща в звезда.

Къде се намира черепът на свети Валентин в Рим?

Черепът на свети Валентин се намира в базиликата Санта Мария в Космедин - църквата, до чийто вход се извиват дългите опашки от туристи, които искат да се снимат с Устата на истината (Bocca della Verita). Мнозина позират за фото пред старинната каменна фигура и си тръгват без да подозират, че са били на метри от останките на свети Валентин.

Черепът се намира в храма, вляво веднага след влизането. Няма вход, но както във всеки храм по света, даренията са добре дошли. Точната локация е тук. Храмът е отворен от 9:30 до 18:00 часа всеки ден. Трябва да сте с покрити рамене и колене, за да влезете в храма.

Виж актуалните оферти за Свети Валентин в Рим!

Виж още:

Екскурзия във Флоренция

Екскурзия в Бари

Екскурзия във Венеция

>
24 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

романтични места

свети валентин

забавни истории

Трифон Зарезан

Забележителности наоколо

Избрани оферти