Начало / Статии / Статии - Гърция

Какво трябва да знаете, ако резервирате почивка сега

Автор

/

Резервирането на почивка по време на пандемия се оказва занимание с повишена трудност. Има много неща, за които трябва да следите, много ситен шрифт, който да четете, но най-вече е добре да се подготвите за много промени, включително и в последния момент.

С две думи - пътуването по време на пандемия е въпрос на гъвкавост, а ако всичко протече точно както е било планирано, можете да благодарите на съдбата за късмета си.

На какво трябва да обърнете внимание, ако резервирате сега и какво се промени в условията и практиките на туристическите агенции - преди да изберете почивка за 10-те почивни дни около майските празници или да резервирате почивка на море, вижте полезни съвети от експертите от туристическия портал NasamNatam.com.

В крайна сметка, ако избирате да пътувате в несигурни времена, трябва да сте готови да приемете всичко, произтичащо от тази несигурност.

Ето някои основни неща, за които да следите и да имате предвид, ако ще резервирате почивка сега.

Няма единни правила за реагиране

Най-важното, което трябва да знаете. е че няма единни правила, които да важат при всички туроператори. Когато изберете оферта, четете внимателно какви са конкретните условия при отмяна на пътуването. Проверете дали условията за отмяна на пътуването, които са описани в офертата, присъстват и в договора за пътуване, който ще подпишете.

Вашата дестинация може да затвори - какво да очаквате?

Все още сме в условията на пандемия и във всеки един момент държавата, до която сте избрали да пътувате, може да затвори границите си. При този случай е добре да сте подготвени психически, че ще има объркване и забавяне. Често туроператорите не могат да реагират веднага по независещи от тях причини (например, когато трябва да изчакват официално решение на властите).

Само част от пътуванията са със застраховка за максимална сигурност

Ако искате да пътувате, но не ви се поема финансов риск, избирайте само пътувания със застраховка за максимална сигурност. Тя обикновено покрива всички рискове, свързани с коронавируса, включително и ако се разболее ваш близък, за когото трябва да останете да се грижите. Този тип застраховка гарантира връщане на всички заплатени от вас суми в определен срок (обикновено 10-14 дни).

Възможни са забавяния при връщане на парите

Ако в договора ви няма конкретни условия за отмяна на пътуването заради причини, произтичащи от пандемията, може да очаквате известно забавяне във връщането на заплатените от вас суми. За да резервират вашия самолетен билет и хотел, туроператорите превеждат пари на съответните хотели и авиокомпании - т.е. те трябва да получат обратно тези пари, за да ги върнат на вас. Това невинаги се случва лесно и бързо, особено в сегашната ситуация.

Възможно е да получите ваучер за бъдещо пътуване

В много от случаите туроператорът ще ви предложи ваучер за бъдещо пътуване вместо връщане на пари.

Предимствата на ваучерите е, че са валидни за дълъг период от време и може да се използват във всеки един момент. Т.е., ако съответната дестинация е затворена, то клиентите могат да си вземат ваучер и когато ограниченията за дестинацията паднат, веднага да заминат.

Освен това този ваучер може да се продаде в рамките на периода на давност, като разбира се, трябва да се информира съответния туроператор, или пък да служи като подарък.

Друго предимство на ваучера е, че може да се използва във всяка една агенция, която работи със съответния туроператор.

Колкото и да звучи невероятно, някои дестинации вече са резервирани за месеци напред

Ако ви се ходи на точно определено място, запазете места сега. На туристите по цял свят толкова им се пътува и толкова разчитат туризмът да е възможен това лято, че много от дестинациите се оказват почти изцяло резервирани, колкото и невероятно да звучи.

Такъв е случаят с Русия, за която много туристи имат неизползвани ваучери за отменено пътуване от 2020 г., а хотелите в някои райони във Франция като Нормандия и Прованс са резервирани почти на 100% до края на лятото.

Някои пакетни цени включват PCR тест или намаление за такъв

Пътуванията до дестинации, които изискват PCR тест излиза по-скъпо, а за момента представянето на отрицателен PCR тест е задължително и при връщане в България. Част от офертите за почивки в чужбина имат включен в цената PCR тест или предоставят код за отстъпка за такъв тест. Тук също четете внимателно, тъй като понякога този бонус върви с условие - например "безплатен PCR тест при резервация до 20 април 2021 г.".

Не бързайте да отказвате ваучерите от авиокомпаниите

Ако сте резервирали самолетен билет, а полетът ви е отменен, много авиокомпании ви предлагат избор - да ви върнат парите или да ви предоставят ваучер за бъдещи пътувания. Не бързайте да отказвате ваучера, тъй като в настоящата ситуация той има своите предимства. Заради големите суми, които авиокомпаниите имат да връщат на клиенти с отменени полети, връщането на пари в момента често се забавя със седмици. Ако изберете ваучер, от друга страна, можете във всеки един момент да го използвате за нова резервация.

Вижте и актуални оферти за почивка на остров Крит!

>
07 април 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

плажове

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти