Начало / Статии / Статии - Гърция

10 неща, които да подготвиш за почивка в Гърция

Автор

/

Тръгнеш ли на море, трудно е да си представиш какво повече ти трябва от плажна кърпа, очила и достатъчно кеш за студена бира. Ако дестинацията ти е Гърция обаче, има още няколко неща, за които да се подготвиш преди да запалиш джапанките.

1. Безплатните десерти. В България може да си знаем, че „безплатен обяд няма“, но в Гърция положението е „безплатен десерт има“, при това почти навсякъде. След хапване в семейното ресторантче е достатъчно да извикаш сметката и с нея ще пристигнат баклави, мини-сладоледчета, сезонни плодове или каквото друго ти се падне, комплимент от заведението.

2. Обувки за вода. Водата в Гърция е повече от чудесна, но плажовете понякога са каменисти, а морските таралежи не са сред най-приятните срещи за твоите боси крака. Така че не тръгвай без чифт обувки за вода.

3. Гърция не е само узо. Не се ограничавай само с него – Гърция има страхотни вина, които си заслужава да опиташ. От белите вина най-популярно е това от местния сорт асиртико, но не пропускай и саватиано и робола. От червените пробвай агиоргитико и ксиномавро.

4. Камера за подводни снимки. Дори и в най-плитките части на плажовете често между пръстите на краката ти се щурат малки рибки, рачета и всякакъв род морски обитатели. А вземеш ли шнорхел и подводна камера, със сигурност ще запечаташ невероятни кадри.

5. Резервирай рано. Най-добрите крайбрежни вили под наем, хотели, къщи за гости и къмпинги в Гърция са резервирани още от зимата, така че пристигането без резервация рядко се оказва добра идея – особено от юли до септември.

6. Без спасители на плажа. Спасителите са по-скоро изключение, отколкото правило по гръцките плажове, макар че и плажовете рядко са опасни. Имай си едно и две наум все пак.

7. Застраховай се, за всеки случай. Можеш да вземеш застраховка „Помощ при пътуване“ в чужбина, която в зависимост от избраната компания предлага покрития като отмяна на пътуване, спасителни разноски, кражба чрез взлом, загуба или забавяне на личен багаж, правни разноски и гражданска отговорност към трети лица и др., за да си спокоен, че плануваното море ще мине като по вода. Някои застрахователни компании вече предлагат и възможност да се застраховаш изцяло онлайн, без да се налага да посещаваш техен офис.

7. В църквите се влиза прилично облечен. Както на повечето места по света, и в гръцките храмове се влиза прилично облечен. Туристите често искат да разгледат интересните места още на връщане от плажа, но от уважение към местните загърни раменете си с шал (или в краен случай, с плажната кърпа).

8. Гърция е цяла вселена. Не се опитвай да видиш всичко накуп, а се наслади на всяко парченце от нея, бавно и напоително.

9. Живот мераки. Гърците правят нещата с мерак (на гръцки „мераки“) и това си личи. Балконите като ботанически градини, крайбрежните алеи, дори и блаженото безделие в горещите часове на деня – тук всичко се практикува с мерак. Ти точно затова отиваш там, нали?

10. Няколко фрази на гръцки. Защото „евхаристо“ (с ударение на „о“) вместо „благодаря“ ще ти донесе една усмивка повече (а понякога и някое безплатно скадкишче). „Евхаристо поли“ = „много благодаря“. „Калимера“ = „добър ден“, но по-добре ползвай по-разговорното „Ясу“.

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция.

Виж още:

Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Евия

Почивка на остров Корфу

>
26 май 2023 г.

Тагове

гръцки острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти