Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

10 неща, които да подготвиш за почивка в Гърция

Тръгнеш ли на море, трудно е да си представиш какво повече ти трябва от плажна кърпа, очила и достатъчно кеш за студена бира. Ако дестинацията ти е Гърция обаче, има още няколко неща, за които да се подготвиш преди да запалиш джапанките.

1. Безплатните десерти. В България може да си знаем, че „безплатен обяд няма“, но в Гърция положението е „безплатен десерт има“, при това почти навсякъде. След хапване в семейното ресторантче е достатъчно да извикаш сметката и с нея ще пристигнат баклави, мини-сладоледчета, сезонни плодове или каквото друго ти се падне, комплимент от заведението.

2. Обувки за вода. Водата в Гърция е повече от чудесна, но плажовете понякога са каменисти, а морските таралежи не са сред най-приятните срещи за твоите боси крака. Така че не тръгвай без чифт обувки за вода.

3. Гърция не е само узо. Не се ограничавай само с него – Гърция има страхотни вина, които си заслужава да опиташ. От белите вина най-популярно е това от местния сорт асиртико, но не пропускай и саватиано и робола. От червените пробвай агиоргитико и ксиномавро.

4. Камера за подводни снимки. Дори и в най-плитките части на плажовете често между пръстите на краката ти се щурат малки рибки, рачета и всякакъв род морски обитатели. А вземеш ли шнорхел и подводна камера, със сигурност ще запечаташ невероятни кадри.

5. Резервирай рано. Най-добрите крайбрежни вили под наем, хотели, къщи за гости и къмпинги в Гърция са резервирани още от зимата, така че пристигането без резервация рядко се оказва добра идея – особено от юли до септември.

6. Без спасители на плажа. Спасителите са по-скоро изключение, отколкото правило по гръцките плажове, макар че и плажовете рядко са опасни. Имай си едно и две наум все пак.

7. Застраховай се, за всеки случай. Можеш да вземеш „Помощ при пътуване“ в чужбина от УНИКА за няколко минути изцяло онлайн и с нови допълнителни покрития - отмяна на пътуване, спасителни разноски, кражба чрез взлом, загуба или забавяне на личен багаж, правни разноски и гражданска отговорност към трети лица, за да си спокоен, че плануваното море ще мине като по вода.

8. Гърция е цяла вселена. Не се опитвай да видиш всичко накуп, а се наслади на всяко парченце от нея, бавно и напоително.

9. Живот мераки. Гърците правят нещата с мерак (на гръцки „мераки“) и това си личи. Балконите като ботанически градини, крайбрежните алеи, дори и блаженото безделие в горещите часове на деня – тук всичко се практикува с мерак. Ти точно затова отиваш там, нали?

10. Няколко фрази на гръцки. Защото „евхаристо“ (с ударение на „о“) вместо „благодаря“ ще ти донесе една усмивка повече (а понякога и някое безплатно скадкишче). „Евхаристо поли“ = „много благодаря“. „Калимера“ = „добър ден“, но по-добре ползвай по-разговорното „Ясу“.

Виж нашите оферти за Ранни записвания в Гърция тук.

Виж още:

Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Евия

Почивка на остров Корфу

Дата: 09 юли 2020 г.
4/5, 8259 гласа
Забележителности около Санторини