Начало / Статии / Статии - Гърция

Монемвасия - гръцкият Мон Сен Мишел

Автор

/

Прозвището на Монемвасиягръцкия Мон Сен Мишел – предава донякъде очарованието на този малък средновековен град, вкопчил се в страната на една подобна на остров скала, издадена от южния Пелопонески бряг. Подобно на Гибралтар, Монемвасия някога е контролирала морските брегове между средновековна Западна Европа и Леванта.

Вътре в укрепения град къщите и отчетливо византийските църкви са все още обитавани и свързани с един дълъг, тесен павиран път към град Гефира на континенталната суша.

Заможни гърци са възстановили някога рушащите се развалини и са ги превърнали във ваканционни къщи, но извън сезона Монемвасия е почти безлюдна, а мрежата от тесни странични улички – понякога широки колкото да се разминат двама души – остава самотна.

Тристагодишни сгради са превърнати в хотел „Малвасия“, създаващия най-добро настроение хотел „върху скалата“, възстановен под държавен контрол. Всяка стая е индивидуално украсена със старинни предмети; някои са с камини, има и с изглед към морето.

Къде: Монемвасия: 97 км югоизточно от Спарта, Гърция. Вземете кораб с подводни криле или ферибот от Атина (целогодишно), за да се насладите на живописни гледки.
Най-добро време: април-юни и септември-октомври.

Виж актуалните оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка в Родос

Почивка в Корфу

Почивка в Евия

Почивка в Санторини

>
14 април 2021 г.

Тагове

древни градове

романтични места

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти