Начало / Статии / Статии - Гърция

Ласити - спасилият се от масовия туризъм ъгъл на Крит

Автор

/

Ласити е едно от сравнително запазените от масовия туризъм ъгълчета на остров Крит, където ще откриете повече спокойствие и природа и по-малко шумни дискотеки и тълпи от туристи, които си правят селфита.

С името Ласити се обозначава цялата източна част на Крит. Не си представяйте място, съвсем забравено от бога, но разликата с Ираклион, Хания и Ретимно е забележима с просто око.

Ако искате спокойствие, но не и пълно откъсване от света, изберете по-оживените градчета в областта - главния град Агиос Николаос, Елунда, Сиси, Сития или Иерапетра. В покрайнините и на няколко километра от повечето от тези градове има и разпръснати по крайбрежието комплекси и вили, където можете да имате едновременно море без тълпи и цивилизация на няколко километра.

Агиос Николаос

Снимка: iStock by Getty Images

Къде да отседнете в Ласити - градове и плажове, села и палми

В Ласити има място за всеки, но едно от най-големите предимства на тази част на остров Крит са красивите плажове, които носят някакво карибско усещане - водата е кристално чиста, а някои от плажовете са поръбени с палми вместо с обичайните за Гърция иглолистни горички.

Специално споменаване тук заслужава прочутият плаж Вай - някога къмпинг зона, днес облагороден със заведения и чадъри. Пясъкът му е ситен, а зад гърба си ще виждате една от най-големите естествени палмови горички в Европа.

Снимка: iStock by Getty Images

Ласити се нарича и едноименното плато тук, което е вашият шанс да се потопите в атмосферата на селска Гърция. Можете да обикаляте селата и да станете част от бавното темпо на живот, с което се славят гърците.

Сред по-големите градове по крайбрежието, където можете да намерите разнообразие от хотели, къщи и апартаменти под наем, са Агиос Николаос, Сития, Сиси, Елунда и Иерапетра.

Ако предпочитате да сте извън населени места, изборът също е голям, а гледките през прозорците на хотелските стаи са коя от коя по-прелестни - към залива Мирабело или към остров Спиналонга…

Дори и да се качите на колата и просто да шофирате в търсене на някой уединен райски плаж, няма да останете разочаровани. Просто в Ласити има място за всички.

Както и по целия остров Крит, и в района на Ласити ще намерите както хотели с много удобства и забавления за деца, така и такива, създадени специално за спокойна почивка само за възрастни.

Какво да правите в Ласити

Ако сте любопитни за минойското минало на Крит, първата ви спирка в Ласити е археологическият музей в Агиос Николаос, където са изложени много открития от минойската до римската епоха от тази част на острова. Не пропускайте и Двореца в Закрос - доста по-малък от Кносос, но отлично запазен палат от времето на минойците.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да остава встрани от главните туристически потоци, Ласити е всичко друго, но не и скучно място. По-активните могат да открият места за гмуркане, планини за изкачване и водни ски за яхване.

От Иерапетра можете да се качите на лодка до остров Хриси. Струва си и разходката с лодка до остров Спиналонга, където през 16-и век венецианците си построяват крепост. Любопитно е, че в началото на миналия век Спиналонга е бил превърнат в колония за прокажени. Всички прокажени, които преди това са живеели в пещери на Крит, далеч от цивилизацията, са били отведени на остров Спиналонга, където са получавали храна и лекарства. Днес островът е туристическа атракция, до която може да се стигне с лодка от Агиос Николаос и от Елунда.

Вижте актуални оферти за почивка на остров Крит!

>
20 юли 2023 г.

Тагове

гръцки острови

летен туризъм

любопитно

море

острови

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти