Начало / Статии / Статии - Гърция

Ласити - спасилият се от масовия туризъм ъгъл на Крит

Автор

/

Ласити е едно от сравнително запазените от масовия туризъм ъгълчета на остров Крит, където ще откриете повече спокойствие и природа и по-малко шумни дискотеки и тълпи от туристи, които си правят селфита.

С името Ласити се обозначава цялата източна част на Крит. Не си представяйте място, съвсем забравено от бога, но разликата с Ираклион, Хания и Ретимно е забележима с просто око.

Ако искате спокойствие, но не и пълно откъсване от света, изберете по-оживените градчета в областта - главния град Агиос Николаос, Елунда, Сиси, Сития или Иерапетра. В покрайнините и на няколко километра от повечето от тези градове има и разпръснати по крайбрежието комплекси и вили, където можете да имате едновременно море без тълпи и цивилизация на няколко километра.

Агиос Николаос

Снимка: iStock by Getty Images

Къде да отседнете в Ласити - градове и плажове, села и палми

В Ласити има място за всеки, но едно от най-големите предимства на тази част на остров Крит са красивите плажове, които носят някакво карибско усещане - водата е кристално чиста, а някои от плажовете са поръбени с палми вместо с обичайните за Гърция иглолистни горички.

Специално споменаване тук заслужава прочутият плаж Вай - някога къмпинг зона, днес облагороден със заведения и чадъри. Пясъкът му е ситен, а зад гърба си ще виждате една от най-големите естествени палмови горички в Европа.

Снимка: iStock by Getty Images

Ласити се нарича и едноименното плато тук, което е вашият шанс да се потопите в атмосферата на селска Гърция. Можете да обикаляте селата и да станете част от бавното темпо на живот, с което се славят гърците.

Сред по-големите градове по крайбрежието, където можете да намерите разнообразие от хотели, къщи и апартаменти под наем, са Агиос Николаос, Сития, Сиси, Елунда и Иерапетра.

Ако предпочитате да сте извън населени места, изборът също е голям, а гледките през прозорците на хотелските стаи са коя от коя по-прелестни - към залива Мирабело или към остров Спиналонга…

Дори и да се качите на колата и просто да шофирате в търсене на някой уединен райски плаж, няма да останете разочаровани. Просто в Ласити има място за всички.

Както и по целия остров Крит, и в района на Ласити ще намерите както хотели с много удобства и забавления за деца, така и такива, създадени специално за спокойна почивка само за възрастни.

Какво да правите в Ласити

Ако сте любопитни за минойското минало на Крит, първата ви спирка в Ласити е археологическият музей в Агиос Николаос, където са изложени много открития от минойската до римската епоха от тази част на острова. Не пропускайте и Двореца в Закрос - доста по-малък от Кносос, но отлично запазен палат от времето на минойците.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да остава встрани от главните туристически потоци, Ласити е всичко друго, но не и скучно място. По-активните могат да открият места за гмуркане, планини за изкачване и водни ски за яхване.

От Иерапетра можете да се качите на лодка до остров Хриси. Струва си и разходката с лодка до остров Спиналонга, където през 16-и век венецианците си построяват крепост. Любопитно е, че в началото на миналия век Спиналонга е бил превърнат в колония за прокажени. Всички прокажени, които преди това са живеели в пещери на Крит, далеч от цивилизацията, са били отведени на остров Спиналонга, където са получавали храна и лекарства. Днес островът е туристическа атракция, до която може да се стигне с лодка от Агиос Николаос и от Елунда.

Вижте актуални оферти за почивка на остров Крит!

19 май 2021 г.

Тагове

гръцки острови

летен туризъм

любопитно

море

острови

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН