Начало / Статии / Статии - Гърция

Опознайте остров Крит

Автор

/

Остров Крит се намира на точка, където континентите Европа, Азия и Африка се срещат. Той е петият по големина остров в Средиземноморието с площ от 8 335 кв.км. Климатът на Крит може би е най-мекия в цяла Европа. Силният североизточен вятър и ветровете Мелтеми правят приятни дори и най-горещите месеци – юли и август.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Три планински вериги оформят нещо като гръбнака на острова. В западната част на Крит, Lefka Ori или Белите планини, ограждат огромна територия в префектурата Ханя, където се намират около 40 върха високи около 2000 м. Най-високият от тях е Пахнес, разположен на 2 452 м над морското равнище.

Една от най-характерните и известни красоти на Крит са популярните Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват на морето. Там изобилства от флора и фауна, които са уникални за Гърция и са защитени видове. Измежду тях са редките кипарисови дървета, чинари, борове и диви цветя.

Градовете на остров Крит

Ханя (Chania) е столицата на община Ханя и има население от 66 000 жители. Градът е построен върху мястото на древния град Кидония, една от най-старите обитавани земи на острова.

Днешното име на града е получено от арабите. През 1252 г. под венецианска окупация, градът започва проектите си за укрепление, които са завършени през 1590 г. Ханя е първият град, окупиран от турците през 1654 г. и освободен през 1898 г. става столица на тогавашния автономен остров.

Днес посетителите могат да се насладят на новата и старата част на града. Измежду сградите, заобикалящи натовареното малко пристанище, ще забележите старите структури от венецианския и турския период.

Ретимнон (Rethymnon) е град с 25 000 жители, разположен на северния бряг на остров Крит. През лятото населението се удвоява поради огромния наплив на туристи.

Основните атракции в областта са дългите плажове, придружени с прекрасно време през цялата година, както и стария град с неговите типични критско-венециански и османски здания. В местния археологически музей ще намерите още изложби от минойския период до днес.

Ираклион (Heraklion) е град с дълга и наситена със събития и обсади история. Бил е превземан, разрушаван и построяван множество пъти. Историята е оставила своя белег върху града.

Днес Ираклион е най-големият град в Крит (петият в цяла Гърция) с население около 130 000 жители. В него е концентрирана голяма част от икономическата активност на острова, а неговото пристанище е входа на основната част от посетителите. Летището на Ираклион поема приблизително около 15% от общия трафик на туристи в Гърция.

Префектурата Ласити (Lasithi) е разположена в най-източната част на острова и е разделена на 8 общини: Агиос Николаос, Йерапетра, Сития, Неаполи, Макри Гиалос, Лефки, Оропедио и Итанос. Обградена е от три морета – Критско море на север, Либийско – на юг и Карпатско – на изток. На запад се намира планината Дикти, която бавно се превръща в равнината Мирабело. Природата в Ласити е с изключително живописен контраст.

Земната морфология из цялата префектура е постоянно изменяща се и с висока степен на контрастиране. Именно тези различия и противоположности привличат от пръв поглед вниманието на туристите и ги очароват. Мекият средиземноморски климат, който е без резки изменения, се счита за един от най-здравословните и приятни през цялата година. Природата из равнините и планините е изключително красива и можете да й се наслаждавате навсякъде и по всяко време на годината.

Виж най-добрите оферти за почивка на остров Крит!

Виж още: 

Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Корфу

>
04 август 2023 г.

Тагове

летен туризъм

острови

плажове

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти