Начало / Статии / Статии - Гърция

Опознайте остров Крит

Автор

/

Остров Крит се намира на точка, където континентите Европа, Азия и Африка се срещат. Той е петият по големина остров в Средиземноморието с площ от 8 335 кв.км. Климатът на Крит може би е най-мекия в цяла Европа. Силният североизточен вятър и ветровете Мелтеми правят приятни дори и най-горещите месеци – юли и август.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Три планински вериги оформят нещо като гръбнака на острова. В западната част на Крит, Lefka Ori или Белите планини, ограждат огромна територия в префектурата Ханя, където се намират около 40 върха високи около 2000 м. Най-високият от тях е Пахнес, разположен на 2 452 м над морското равнище.

Една от най-характерните и известни красоти на Крит са популярните Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват на морето. Там изобилства от флора и фауна, които са уникални за Гърция и са защитени видове. Измежду тях са редките кипарисови дървета, чинари, борове и диви цветя.

Градовете на остров Крит

Ханя (Chania) е столицата на община Ханя и има население от 66 000 жители. Градът е построен върху мястото на древния град Кидония, една от най-старите обитавани земи на острова.

Днешното име на града е получено от арабите. През 1252 г. под венецианска окупация, градът започва проектите си за укрепление, които са завършени през 1590 г. Ханя е първият град, окупиран от турците през 1654 г. и освободен през 1898 г. става столица на тогавашния автономен остров.

Днес посетителите могат да се насладят на новата и старата част на града. Измежду сградите, заобикалящи натовареното малко пристанище, ще забележите старите структури от венецианския и турския период.

Ретимнон (Rethymnon) е град с 25 000 жители, разположен на северния бряг на остров Крит. През лятото населението се удвоява поради огромния наплив на туристи.

Основните атракции в областта са дългите плажове, придружени с прекрасно време през цялата година, както и стария град с неговите типични критско-венециански и османски здания. В местния археологически музей ще намерите още изложби от минойския период до днес.

Ираклион (Heraklion) е град с дълга и наситена със събития и обсади история. Бил е превземан, разрушаван и построяван множество пъти. Историята е оставила своя белег върху града.

Днес Ираклион е най-големият град в Крит (петият в цяла Гърция) с население около 130 000 жители. В него е концентрирана голяма част от икономическата активност на острова, а неговото пристанище е входа на основната част от посетителите. Летището на Ираклион поема приблизително около 15% от общия трафик на туристи в Гърция.

Префектурата Ласити (Lasithi) е разположена в най-източната част на острова и е разделена на 8 общини: Агиос Николаос, Йерапетра, Сития, Неаполи, Макри Гиалос, Лефки, Оропедио и Итанос. Обградена е от три морета – Критско море на север, Либийско – на юг и Карпатско – на изток. На запад се намира планината Дикти, която бавно се превръща в равнината Мирабело. Природата в Ласити е с изключително живописен контраст.

Земната морфология из цялата префектура е постоянно изменяща се и с висока степен на контрастиране. Именно тези различия и противоположности привличат от пръв поглед вниманието на туристите и ги очароват. Мекият средиземноморски климат, който е без резки изменения, се счита за един от най-здравословните и приятни през цялата година. Природата из равнините и планините е изключително красива и можете да й се наслаждавате навсякъде и по всяко време на годината.

Виж най-добрите оферти за почивка на остров Крит!

Виж още: 

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Миконос

Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Корфу

 

05 февруари 2021 г.

Тагове

летен туризъм

острови

плажове

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти