Начало / Статии / Статии - Испания

Канарски острови - Лансароте, черни камъни и грил на вулкан

Автор

/

Канарските острови са перфектното място за почивка, особено ако се опитвате да избягате от студената зима.

          Снимка: Son of Groucho

Остров Лансароте е един от най-интересните, защото не просто предлага плажове и забавления, но е и обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО през 1993 г. Лансароте има куп природни чудеса - вулкани и кратери, черни камъни и червена почва.

       Снимка: Neticola

Най-забележителното в Лансароте е паркът Тиманфая, който е защитена зона за опазване на птиците от 1994 г.

        Снимка: Neticola

Тиманфая се простира в южната част на провинция Тинахо и в северната на Яиса и заема 51 кв.км площ, почти една четвърт от острова. Почвата на парка е съставена изцяло от вулканични елементи. Вулканът е спящ, но не съвсем, както доказват средните температури на дълбочина от 13 метра, които варират между 100 и 600 °C. Пейзажът е наистина невероятен.

          Снимка: Neticola

Символ на парка е статуята „Дяволът“ на скулптора Сезар Манрике. Той е собственик и на "Ел Диабло“ - един любопитен ресторант на острова, в който храната се приготвя не на газ или ток, а чрез геотермалната топлина от вулкана. Макар ресторантът да има кратко работно време – от 12 до 15 часа, той е пълен всеки ден.

          Снимка: Son of Groucho

Ако се чудите дали е безопасно да ядете нещо, сготвено на вулкан, можете да сте спокойни, защото местните здравни власти и учени вулканолози са провели изследвания и са дали разрешение на необичайното място. Пък и не се знае дали друг път ще ви се удаде възможност да ядете скара, приготвена на вулкан.

        Снимка: Neticola

Да не забравяме, че тук Стенли Кубрик е снимал някои сцени от филма „2001: Космическа одисея“, а Алмодовар - част от филма си „Прекършени прегръдки“.

Вижте най-добрите оферти за посещение на Канарските острови!

Виж още:

Почивка на остров Тенерифе

>
09 май 2023 г.

Тагове

вулкани

любопитно

острови

плажове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти