Начало / Статии / Статии - Испания

Мадейра и четири от Канарските острови – Лансароте, Ла Палма, Гран Канария и Тенерифе

Автор

/

Представете си, че плавате с круизен кораб или яхта от остров на остров и изживяванията на всеки от островите се допълват - като пъзел, който се подрежда по време на пътешествието.

Преди да се отправите на това пътешествие из петте чудесни острова, Мадейра и четири от Канарските островиЛансароте, Ла Палма, Гран Канария и Тенерифе, подгответе сетивата си за всички цветни, вълнуващи, предизвикващи-скачане-от-щастие и оставящи без дъх неща, места и хора.

Лансароте – извънземният остров

Огненият остров Лансароте е място, което ще запомните като "извънземно". Представете си как се навеждате и вземате в шепата си няколко малки вулканични камъчета - само след секунда те вече са загряли ръката ви! Навеждате се отново и опипвате внимателно земята около краката си - тя е топла, без да пари. Какво ли е обаче на няколко метра по-надолу? Отговор на този въпрос дава своебразен кладенец с диаметър около три метра. Върху него е поставена огромна скара, а на нея на вулканичната „печка“ цвърчат пилешки бутчета и стекове. До лицето ви достига горещ полъх, примесен с аромат на печено. Какъв ли е вкусът на храната, приготвена по този изключително енергийно ефективен способ?

Виж още: Почивка на остров Лансароте

Чудесата на Ланзароте продължават с националния парк „Огнени планини”. Накъдето и да погледнете, усещането е за друга планета - дали не сте на Луната? Малки и по-големи вулканични кратери, застинали потоци лава... Цветовете са пастелни и тъмни, дори черното тук има толкова много нюанси! Пътят се вие през този пейзаж в продължение на няколко километра. На места той буквално разсича аранжираните един върху друг земни пластове от множество вулканични изригвания в последните двадесет милиона години. Природата е уникален творец дори и в своята разрушителна сила!

***
Ла Палма – зеленото чудо на Канарите

На този приятелски настроен остров се прокрадва усещането за блажено безвремие, за лежерно отношение към всички и всичко. Къде всъщност се намирате? На Канарите или на Карибите?! Вътрешността на острова е практически безлюдна. Тук е територията на канарските пинии (иглолистни видове) и тайнствената дъждовна гора - реликт от времето преди последната ледена епоха.

През гъстата растителност ви водят тайнствени пътеки, а листата на храсти и дървета са наситенозелени. По тях забелязвате ситни капчици вода - "хоризонтален дъжд", който поддържа гората във вида, в който я виждате. Неговото количество е десетократно по-голямо от това на "нормалния" (вертикален) дъжд. По-късно влизате в малък скален каньон, през който нежно ромоли ручейче, а усещането е като да сте попаднали в приказка на Толкин.

***
Гран Канария - миниконтинент

Островът неслучайно е наричан миниконтинент въпреки сравнително скромния си размер. Веднъж стъпили на Гран Канария, ще бъдете толкова впечатлени от разнообразието на пейзажи и възможности, че ще искате да се връщате отново и отново.

Виж още: Почивка - Лас Палмас

Скрити в северния край на Гран Канария например, са автентични селца, жителите на които са запазили някои необичайни традиции. Тук за хляба се използва царевично брашно, в което се добавят сладки картофи. Хората предпочитат да живеят в пещерни жилища, следвайки традицията, без обаче да се лишават от придобивките на модерния начин на живот. А гледката към центъра на острова разкрива драматичен планински пейзаж, осеян с дълбоки пропасти и причудливи скални форми. Усещането е нереално, като да сте някъде далеч и високо, на хиляди километри от грижите и ежедневието. На Канарите ли сте или на Мачу Пикчу?

***

Мадейра – остров-ботаническа градина

На Мадейра отвсякъде "извира" живот. Тук ще се почувствате като в естествена ботаническа градина - край вас цъфтят коледни звезди, бугенвилии, стрелиции, орхидеи, азалии и какво ли още не. Някои видове може да са ви познати като стайни цветя, докато на Мадейра условията за растежа им са толкова благоприятни, че те лесно надхвърлят човешки бой.

Скалистото крайбрежие и тъмносините води на Атлантика ще ви накарат да си мислите за мореплаватели и нови хоризонти. Особено любопитен е Кабо Жирао (Cabo Girão) - най-високият бряг в Европа, снабден с наблюдателна площадка. Тук ще се почувствате мънички на фона на грандиозния релеф, а Мадейра ще остане в съзнанието ви като усмихнат великан, който е отворил вратата на своя дом и ви е поканил да го разгледате!

Виж още: Почивка на остров Мадейра

***

Тенерифе – дъждовни гори и лунни пейзажи

Тенерифе трудно ще ви отегчи. На острова има вечнозелени дъждовни гори и насаждения с банани, авокадо, манго и безброй други тропически култури. Лунният пейзаж на вулканичните кратери се прелива в обширни горски територии, заети от красиви канарски пинии, а по стените на дълбоките пропасти (barrancos) растат драконови дървета, огромни кактуси и агаве. Непристъпните скалисти крайбрежия се редуват с романтични малки плажове, предлагащи прекрасни възможности за гмуркане, за уиндсърфинг и кайтсърфинг. В южната част на острова са подредени класическите курорти с безброй атракциони и широки пясъчни ивици, тематичните и водните паркове.

Снабдени с шнорхел и маска, не пропускайте да се гмурнете под вода - усещането е като да сте попаднали в аквариум, чиито пъстроцветни обитатели с любопитство ви наблюдават. Ще можете да се доближите до скалистото дъно, по което са се захванали анемонии. Дълго ще помните как нежните им пипала се полюшват леко от прибоя.

Виж още: 

Почивка на Канарските острови

Почивка на остров Лансароте

Почивка на остров Мадейра

 

>
03 декември 2019 г.

Тагове

Канарски острови

круизи

Мадейра

Забележителности наоколо

Избрани оферти