Начало / Статии / Статии - Испания

Забележителности на остров Тенерифе

Автор

/

Националният парк ТейдеТенерифе, Канарски острови

Обявен за национален парк през 1954 г., Parque Nacional de las Canadas del Teide включва огромен вулканичен кратер с обиколка 48км. Тук се издига и върха Тейде на зашеметяващите 3718 метра, което го прави най-високия връх в цяла Испания.

Самият парк се намира на около 2000 метра над морското равнище. През зимата натрупва  сняг, веят ветрове и пътищата понякога са затворени. През летните месеци сухия пейзаж наоколо ще ви остави впечатление, че участвате в каубойски филм. Тогава температурите могат да достигнат над 40° C.

Можете да стигнете до изгасналия вулкан пеша или с лифт, който ще ви закара почти до самия връх. Оттам при ясно време ще се почувствате в рая, а пред вас ще се разкрият невероятни гледки на Гран Канария, Ла Палма, Ла Гомера и Ел Йеро. Това е най-посещаваната туристическа атракция на Канарските острови и не трябва да се пропуска.

Увеселителен парк Лоро

Независимо от възрастта всеки ще бъде очарован от парка Лоро. Първоначално е бил създаден като парк за папагали и след това се превръща в най-голямата атракция на Тенерифе (Канарски острови) след кратера Тейде.
Паркът Лоро е дом на най-важната колекция папагали в света, в която има над 300 вида. Организират се различни представления с морски лъвове, делфини, папагали, горили, шимпанзета, тигри,  фламинго, алигатори, костенурки и др. Тук се намира най – големия пингвинариум, в който се осигурява антарктически климат - в рамките на деня пада сняг с общо тегло 12 тона.

Едни от най-интересните места в парка Лоро са делфинариума, пингвинариума, аквариума, шимпанзетата и парка с горилите.

Плажовете на Тенерифе

Плажовете са нещото, което не бива да се пропуска на ТенерифеКанарски острови. Тук почти през цялата година има слънце и приятна температура, което предразполага туристите да се отпуснат под слънчевите лъчи.
Плажовете в Тенерифе са с високо качество и са изкуствено създадени. Те са разположени предимно около големите туристически комплекси. Повечето имат лесен достъп, отговарят на строгите европейски стандарти за чистота и предлагат душове, шезлонги и чадъри.

Ето някои от плажовете на острова:
* Playa Jardim;
* Playa de las Teresitas;
* El Bullullo;
* Los Cristianos;
* Lago Martianez;
* Playa San Marcos;
* Playa de las Americas.

Лунният пейзаж на Тенерифе

Странни природни скални образувания са създали лунен пейзаж на остров ТенерифеКанарски острови. Разхождайки се там  ще почувствате сякаш ходите на Луната.

Това определено не е пътуване за хора, които не обичат продължителните разходки. За да стигнете до там тръгнете към върха Тейде от Лос Кристианос. По средата пътя за Тейде ще се натъкнете най – високия град в Испания – Вилафлор. Той се намира на около 1400м. над морското равнище и е тих град, заобиколен от борови гори и бадемови дървета, с изключителна типична архитектура. Забележителностите в него са енорийска църква и стария дворец на лордовете.

На два километра извън града се прави десен завой при знака за „Lomo Blanco“. След половин час каране по този път ще попаднете на знак „Paisaje Lunar“(лунен пейзаж). На това място можете да оставите колата си. Останалата част от пътя трябва да се мине пеша – около пътя 40 минути.

Вземете си закуски и напитки, защото ще имате нужда от сили. Имайте предвид, че някои компании за коли под наем  не позволяват да използвате колите за земен път. Разучете и това.

Скалите на гигантите

Скалите на гигантите са изключително впечатляващи отвесни скални стени, които се потапят в океана. Те представляват една четвърт от западното крайбрежие на ТенерифеКанарски острови. Скалите на гигантите се издигат над морето на височина от 500м., а на някои места достигат 800 м.

На малкият залив се намира малко пристанище и курортното градче Los Gigantes , които са свързани с Пуерто де Сантяго.

Единственият начин да се доближите  до тези невероятни скали е с лодка. След като отидете там може да получите реална представа за величието им и може би ще разберете защо предците са ги смятали за свещени.

Пирамидите на Гюимар

Археолозите и властите се присмели, когато местен вестник публикува статия, в която се твърди, че са открити мистериозни пирамиди на остров ТенерифеКанарски острови. Но Тор Хейердал мислел по различен начин. Д-р Хейердал, който бил направил задълбочени изследвания върху пирамидите в Перу, се заинтригувал от снимките и решил сам да провери достоверността на информацията. Когато отива в долината на Гюимар той няма никакви съмнения за достоверността на статията.

Те не са нито тераси, нито случайни купчини камъни, както някои са се опитвали да ги обяснят. Те са построени по сходни начини като тези от Мексико, Перу и древна Месопотамия. Етнографският парк Пирамидите на Гюимар (Pirámides de Güímar) ви дава възможност да посетите тези редки и интересни структури и да научите различни теории, свързани с древни цивилизации. 

Планината Анага

Планината  Анага включва обширна защитена зона с висока екологична стойност на остров ТенерифеКанарски острови. Тези красиви планини се хвалят с голямо богатство в растителния свят, което е една от най-характерните черти на целия архипелаг.

В планината ще намерите много живописни места, творения на природата като например  Roques de Anaga – изумителни скали, претворени от ерозията. Там можете да видите и много археологически останки. В планината имате възможност да се насладите на невероятни гледки над северното скалисто крайбрежие.

Въпреки голямата му красота, региона на планината Анага все още е сравнително слабо познат. Има малки села, откъснати от основните пътни артерии. В тези села все още е възможно да намерите хора, които живеят в адаптиран пещери.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Тенерифе!

>
30 ноември 2019 г.

Тагове

Канарски острови

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти