Начало / Статии / Статии - Испания

5 малки тайни на остров Тенерифе

Автор

/

Добре дошли на най-големия от Канарските острови! Заслужава си да отделите една седмица или дори десет дни за почивка и откриване на тайните, които остров Тенерифе пази. А кой може по-добре да ви посвети в мистериите на едно място от някой, който е бил там десетки пъти и го познава по-добре от петте си пръста.

5 от тайните на Тенерифе специално за NasamNatam.com разкрива Лъчо Димов.

От лунен пейзаж до дъждовни гори

Снимка: Лъчо Димов

Тенерифе трудно ще ви отегчи. На острова има вечнозелени дъждовни гори и насаждения с банани, авокадо, манго и безброй други тропически култури. Лунният пейзаж на вулканичните кратери се прелива в обширни горски територии, заети от красиви канарски пинии, а по стените на дълбоките пропасти (barrancos) растат драконови дървета, огромни кактуси и агаве. Непристъпните скалисти крайбрежия се редуват с романтични малки плажове, предлагащи прекрасни възможности за гмуркане, за уиндсърфинг и кайтсърфинг. В южната част на острова са подредени класическите курорти с безброй атракциони и широки пясъчни ивици, тематичните и водните паркове.

Малка тайна: Знаете ли, че на Тенерифе можете да видите неочаквани растения като дървесни домати (tamarillo) и дървесна ягода (мадроньо).

*

Лоро Парк (Loro Parque)

Световно известният парк-фондация e екзотична комбинация от ботаническа и зоологическа градина. Тук се извършва научна дейност и се полагат грижи за опазване на застрашени видове. Освен това паркът предлага шоу програми с морски лъвове, косатки, папагали и делфини. Всички те са поднесени с чудесно чувство за хумор и въодушевяват малки и големи.

Малка тайна: След края на представленията можете да се включите в обиколка "зад кулисите" - в малка група с персонален гид. При нея ще видите какви грижи се полагат за животните, ще научите за техния хранителен режим, хигиенни навици и много други.

Какво още: Посещението на Лоро Парк може да бъде комбинирано със спирка в основания още през 1504 г. град Ла Оротава или в една от типичните крайпътни винарски изби от семеен тип. В тях домакините сервират домашно вино и домашно приготвени ястия.

*

Гмуркане – приключение с шнорхел и маска

Снимки: Лъчо Димов

На Канарските острови е изключително лесно да се потопите в един нов свят – в буквалния и преносния смисъл. Снабдени с шнорхел и маска, приключението започва на няколко метра от брега. Усещането е като да сте попаднали в аквариум, чиито пъстроцветни обитатели с любопитство ви наблюдават. Достъпът до царството на Нептун е по силите на всеки – нужни са ви единствено шнорхел и маска. Те могат да бъдат наети срещу скромна сума, като към тях, по желание, да добавите плавници. Ако ли пък сте сертифициран леководолаз или бихте искали да знаете какво е усещането да бъдеш такъв, пред вас ще се открият безброй допълнителни възможности.

Малка тайна: Ако поемете дълбоко въздух и се гмурнете дори и на само два-три метра дълбочина, самите вие ще се превърнете в част от подводния пейзаж. Ще можете да се доближите до скалистото дъно, по което са се захванали анемонии. Дълго ще помните как нежните им пипала се полюшват леко от прибоя.

*

Храна и вино

На острова се произвеждат невероятни вина от сортове, които виреят само в тукашната вулканична почва. Ако отидете на пазар или влезете в обикновен супермаркет, ще се захласнете по плодовете и зеленчуцитеот всякакъв род и калибър. Рибарите доставят неуморно прясна риба и морски дарове.

Малка тайна: Навсякъде по света туристите търсят онези посещавани предимно от местни жители ресторантчета. Избягвайте туристическите места за хапване и заложете на семейните ресторантчета встрани от главните улици.

*

Градчета, в които се чувствате като откриватели

Картината няма да е пълна, ако не се потопите в необикновената атмосфера на градове като Сан Кристобал и Ла Оротава, където машината на времето ви връща няколко века назад и където историята ви кара да се чувстваме като откриватели на един нов свят. Тук са къщите с балконите, смълчаните площадчета и ботаническата градина, занаятчийските дюкянчета, средновековните крепости и достолепните църкви. По улиците растат палми, китайски смокини и джакаранди. На много места се прокрадва усещането за блажено безвремие, за лежерно отношение към всички и всичко.

Малка тайна: Със старинния си център и цветните си сгради с украсени със саксии балкони Ла Оротава е рай за тези, които обичат да снимат на път – тук ще можете да направите красиви снимки на традиционна канарска архитектура и атмосфера.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

 

 

>
10 август 2022 г.

Тагове

винен туризъм

водни паркове

гмуркане

круизи

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти