Начало / Статии / Статии - Испания

Тенерифе: където от банани правят вино и мармалад

Автор

/

Обикновено свързваме бананите с Южна Америка, Африка и Азия. Обикновено свързваме виното с грозде. Испанският остров Тенерифе обаче е всичко друго, но не и обикновен, както и специалният сорт банани, който се отглежда там. От тях местните произвеждат какво ли не, включително вино и конфитюри.

Снимка: iStock by Getty Images

С какво са специални бананите от остров Тенерифе?

Дори и не си помисляйте да отидете на почивка на Тенерифе и да не опитате местния сорт банани. Нарича се платано и е по-дребен от тези, които сме свикнали да виждаме по рафтовете на супермаркетите, а вътре е по-жълт и по-сладък. По кората му има характерни тъмни петънца, по които ще го познаете веднага.

Банани се отглеждат на Тенерифе поне от 15-и век, а в наши дни някои от плантациите предлагат турове за посетители, по време на които ще научите любопитни факти за плода.

Макар местните да ги харесват предимно пресни, ги използват и за различни рецепти в солени, сладки ястия и напитки.

Снимка: iStock by Getty Images

Вино от банани

Най-важният факт, който ще научите днес: на Канарските острови произвеждат вино от банани. Не, не става въпрос за ликьор със захар и ароматизанти, а за напитка, която се произвежда чрез същия ферментационен процес, чрез който се прави вино от грозде. Бананите се белят, пюрират се и после се оставят да ферментират при ниска температура. Когато ферментацията приключи, банановото вино се филтрира и бутилира. Воала, три месеца и е готово!

И сякаш това не е достатъчно, банановото вино също има разновидности - на Тенерифе можете да си купите полусухо и сладко бананово вино. Цените варират, но можете да си вземете бутилка за около 7-8 евро.

Любопитно: Градските легенди разказват, че преди години германски винар прекарал доста време на Канарите в опит да направи шампанско от местните банани. Всичко вървяло по план, докато не сложил бутилираната напитка да отлежава. Оказало се, че в бананите има толкова много захар, че газът се оказал в повече и всички бутилки до една експлодирали. Бум-бум! Звучно фиаско на една иначе великолепна идея!

Омлет с банани

Казахме, че бананите са на голяма почит на Тенерифе, затова продължаваме със закуската - омлет с банани. Ако ще го карате като местните, поръчайте си омлет с банани или си го направете сами. Чукнете няколко яйца, разбъркайте ги и ги сложете в тиган, като отгоре наредите кръгчета банан. Когато отдолу се изпече, обръщате и готово!

Кубински ориз с банани

Друга местна рецепта, в която бананът е главно действащо лице, е известният като "кубински ориз" (arroz a la cubana). Приготвя се с ориз, наденички, яйца и пържени банани и ще го намерите в менютата на някои ресторанти.

Мармалад и сладко от банани

В сувенирните магазини из целия остров ще видите и малките бурканчета с конфитюри и мармалади от банани (цените започват от около 3-4 евро за брой). Няма как този сладък и пресладък плод да не се озове и в бурканче, където да отлежава в очакване на неделните палачинките, с които ще го срещнете след края на ваканцията си. Макар в интернет да се намират доста рецепти за домашно приготвяне на сладко от банани, вкусът няма да е същият, ако не ползвате специалния сорт от Тенерифе, така че по-добре се заредете навреме.

Вижте актуални оферти за почивка на остров Тенерифе!

>
18 януари 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти