Кавала

За града

Оферти

Статии

Кавала / Kavala

Кавала (Καβαλα - гр., Kavala - англ.) е вторият по големина град в Северна Гърция. Намира се на залива Кавала, срещу остров Тасос.

Кавала е основан от колонисти от о.Тасос през VI в.пр.Хр. През времето града се е разраствал и в момента е най-голямото пристанище в областта Западна Македония, Гърция. Много добре е развита търговията с тютюн.

Първото, което трябва да посетите, е средновековната крепост, разположена на хълма в града. Укрепленията на Кавала са много добре запазени и се виждат чудесно от крайбрежната ивица. Може да посетите и къщата на Мехмет Али (основател на династията, която управлява Египет до 1952 г., роден в Кавала), която е превърната в музей. В града се организира и един от най-големите етнически фестивали – международния фестивал Космополис. 

В центъра на града все още се използват няколко неокласически сгради, особено елегантна е сградата на кметството.

Кавала е известен и с чудесните си плажове с кристално чиста вода. 

Важна информация

Население: 70 000 души

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Полиция 100

Пожарна 199

Бърза помощ 166

Туристически център: Намира се в центъра на Кавала. Там ще получите полезна информация.

 

Транспорт

Летище

На около 20 км от Кавала се намира международното летище "Александър Велики" или "Мегас Александрос". Оттам има автобус, който спира пред терминала и стига до града, можете да вземете и такси до града.

Уебсайт на летището: www.kva-airport.gr

Автобус

Кавала е свързан с редица големи градове в Гърция (Атина - автогара Кифисос, Солун - автогара Македония). Маршрутите се изпълняват от компанията KTEL (www.ktelkavalas.gr). Автогарата се намира на адрес: 33, Mitropolitis Chrisostomou Smirnis

Градски транспорт

Kaвала има отлична автобусна мрежа на компанията "Astiko KTEL". Цената на билета е около 1 евро. Разписание на автобусите можете да видите тук: transport.kavala.gov.gr

Ферибот

Кавала е свързана с фериботни линии с Тасос, Самос, Кос, Родос, Пиреос, Лесбос и Самотраки. До остров Тасос се стига за около половин час. 

Такси

Такситата в Кавала са сребристи на цвят. Можете да ги спрете на улицата или да ги вземете от стоянка. От полунощ до 5:00 часа тарифата е двойна. През деня ще платите около 5-7 евро за пътуване в рамките на града. Ако поръчате такси по телефона, ще платите повече.

Заведения

В Кавала много от сезонните заведения (особено по крайбрежието) са затворени през зимата. Като цяло можете да избирате между таверни, ресторанти с италианска, китайска и типична гръцка кухня, както и заведения за бързо хранене. Гърците обикновено вечерят късно - след 21 часа. Опитайте и прясно уловена риба в някое от крайбрежните заведения. 

Шопинг

В Кавала ще намерите както търговски центрове, така и малки магазинчета. Старата част на града, Панагия, е известна с две неща - мрамор и тютюн. Там ще откриете много магазинчета, които предлагат тютюн за лули, цигари и пури. В някои от магазините дори организират курсове за правене на пури. В Панагия се продава и бял мрамор, с чийто износ се слави Кавала. 

Забележителности

Крепостта на Кавала

Намира се на 15-20 минути пеша над пристанището. Вход: 2 евро. Работно време: май - спетември oт 8:00 до 21:00 часа; октомври от 8:00 до 18:00 часа; ноември - март от 8:00 до 16:00 часа. Почивен ден: неделя.

Уебсайт: www.castle-kavala.gr

Акведуктът Камарес

Построен е между 1520 и 1566 г. от османския султан Сюлейман Великолепни. Намира се в стария квартал Панагия.

Къщата-музей на Мехмет Али

Мехмет Али е основал династията, която управлява Египет до 1952 г. и е роден в Кавала. Къщата му е превърната в музей.

Имарет

Това е късноосманска сграда, типичен пример за ислямска архитектура. Построена е от Мехмет Али, основателя на последната египетска династия. Намира се в Панагия (стария град). Първоначално е използвана за учебно заведение, днес е луксозен хотел.

Археологическия музей

Вход: 2 евро. Работно време: вторник-петък 8:00 - 19:00 часа, уикенд 8:00 - 14:30 часа. Адрес: 17, Erythrou Stavrou St.

Музей на тютюна

Представя интересна експозиция за един от основните поминъци в Кавала - отглеждането и преработката на тютюн. Намира се на улица Konstantinou Palaiologou 4. Вход свободен.

Уебсайт: www.tobaccomuseum.gr

Музей на восъчните фигури

Срещнете се с най-популярните гръцки и световни лица, сред които Майкъл Джексън, Мадона, Андреас Папандреу и др. Работно време: септември-май 10:00 - 18:00 часа; юни-август 9:00 - 17:00 часа. Без почивен ден. Вход: 5 евро. Адрес: Kipia, 641 00 Eleftheroupolis.

Уебсайт: www.kerinaomoiomata.gr

Античният театър във Филипи

Намира се в основата на източната стена на град Филипи и е много добре запазен. Всяко лято на него се провежда Фестивалът във Филипи с театрални и музикални изпълнения.

Уебсайт: www.philippifestival.gr

Плажове

Рапсани е общински плаж със син флаг, намира се близо до центъра на града. Перияли се намира на 2 км от центъра на града, край източния вход на Кавала. Палио е всъщност съвкупност от плажове, разделени от скали. Сравнително спокоен е и е подходящ за семейства. Амолофои обикновено е пълен с млади хора и е може би най-популярният плаж в Кавала. Дълъг е около 1,5 км, широк е и има естествени дюни.

Неа Ираклица е луксозен плаж в курортната част на Кавала, пълен с хотели и заведения. Оживлението не секва и през нощта. Тоска се намира в покрайнините на Кавала и е част от хотелски комплекс "Тоска", поради което има малък вход. На плажовете Батис и Каламица има възможност за водни спортове.

Събития

Фестивалът във Филипи

Едно от най-големите събития в Гърция. Провежда се на сцената на античния театър в град Филипи.

Уебсайт: www.philippifestival.gr

Фестивал Космополис

През юли в продължение на една седмица улиците на Панагия (стария град) се изпълват с хора за един от най-големите етнически фестивали в Гърция. Среща на древногръцка, римска, турска и други чуждестранни култури.

Уебсайт: www.kavala-cosmopolis.com

Забележителности около Кавала

Избрани оферти