Начало / Статии / Статии - България

Казанлъшката гробница

Автор

/

Прочутата гробница е открита случайно през 1944 г. от войници, които копаели окопи край Казанлък. Гробницата е предназначена за вечно обиталище на неизвестен тракийски цар и неговата съпруга. Изградена е в IV - III в.пр.Хр.

Състои се от три помещения - коридор (дромос), правоъгълно помещение и кошеровидна погребална камера с диаметър 2.80 м, изградена от тухли. Казанлъшката гробница била ограбена още в древността и затова в нея са намерени само дребни предмети и останки от конски скелет. Но със своите великолепни, добре запазени стенописи тя представлява паметник  с неоценима стойност и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В правоъгълното помещение са изобразени бойни сцени на конница и пехота, като в центъра им е двойка войни. Сцените вероятно отразяват военните подвизи на обожествения владетел или пък представят погребални игри в памет на знатния покойник. Изображенията са ценен извор на информация за облеклото и въоръжението на траките. Древният тракийски художник е успял с голямо майсторство да предаде душевността на главните герои и да създаде портретни образи в духа на древногръцкото изкуство от късната класика.

Основната композиция в куполното помещение изобразява тържествена сцена, която представлява едновременно сватбено и погребално угощение, съпроводено от военни игри и надбягвания с колесници. В центъра е съпружеска двойка, погребана в гробницата. Знатният тракиец, облечен с разкошни одежди и увенчан със златен венец, седи тържествено на стол без облегало пред четвъртитата мааса, отрупана с блуюда. В едната ръка държи чаша, а с другата поема леко десницата на съпругата си, седнала на пищно изработен стол  с високо облегало . Отдясно на тракиеца тържествено пристъпва млада жена, облечена в пеплос, с поднос плодове в ръцете.

Смята се, че това е Великата богиня-майка, която ръководи церемонията , тя в представена в образа на Деметра - гръцката богиня на плодородието. След нея пристъпват роб виночерпец и две робини, които надуват медни тромпети, а зад тях са два богато оседлани коня, малък роб коняр и телохранителят на покойния. От другата страна към съпругата приближават две робини, поднасящи кутия и сандъче с накити и синьо наметало; зад тях е спряла сватбената колесница - квадрига, чиито коне един кочияш се опитва да усмири.

Любопитно: От археологическите материали, стенописите и други извори разбираме, че в предримската епоха колесниците в Тракия били четириколки и двуколки и не били украсявани за разлика от сбруята на конете. Четириколките, теглени от два или четири коня, били използвани за транспортни нужди, ътържествени церемонии, погребални шествия. Двуколките, теглени от два коня, се наричат биги, а тези от четири - квадриги. Използвали се главно от царете и аристократите за нагбягвания, военни походи.

Къде: Казанлък, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"


 

>
14 февруари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти