Начало / Статии / Статии - България

Малката могила край град Шипка

Автор

/

Малката могила се намира между град Шипка и село Шейново, Казанлъшко, в Долината на тракийските царе. Тук през 1992 г., за пръв път при редовни разкопки археолозите попадат на неограбена тракийска гробница.

Гробницата е твърде скромна по размери и градеж - построена е от дребни необработени камъни и има само една камера и коридор без покрив. Но богатите погребални дарове и предметите, символи на власт, свидетелстват категорично, че в нея е погребан владетел – цар-жрец, който според традициите в Древна Тракия е съвместявал политическата и духовната власт. Тялото на покойника е било положено заедно с два лабриса от кост (двойни брадви) и златен печат пръстен.

Най-впечатляващи сред находките в гробницата са великолепните накити – шест огърлици от злато и сребро, нагръдник, копчета, висулки и други златни предмети. Огърлиците имат изключително сложна украса и са истински шедьоври на античното ювелирно изкуство. Една от тях представлява верижка от хиляди миниатюрни халкички, подвижно свързани в сложна плетеница, с две висулки с форма на амфора. По-голямата е разкошно украсена с филигранна дантела от запоени към тялото златно нишки, оформящи палмети и розети, и стотици златни топченца (гранули), подредени в пирамидки и гроздчета. Огърлицата е най-изящната сред намерените досега в Тракия.

Освен глинени съдове в гробницата са намерени и два интересни бронзови съда. Единият е Ситула (кофа) с две дръжки. В основата на едната е изобразена глава на сатир (на снимката) с очи от инкрустирано сребро. В основата на другата дръжка е запоена глава на лъв с отвор на муцуната за изливане на течността. Другият съд е висока купа без украса, но при откриването му в него имало две сребърни чаши, тип фиала. Фиалата също е зарски символ.

Любопитно: Ситулата от Малката могила несъмнено е служела за разливане на вино. Това се доказва, както от образа на сатира, така и от оформения като цедка отвор към улея за изтичане на течността. Гъстото тракийско вино съдържало остатъци от гроздови семки и люспи и преди консумация трябвало да се прецежда. Ситулите, подобни на намерените в малката могила, са известни в науката като тракийски тип. Сред находките от Тракия ситулите са най-разпространените бронзови съдове – досега са известниоколо 40 броя. Тези съдове били много разпространени в Гърция и Южна Италия, в Тракия се появили през  V в. пр.Хр.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
15 април 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти