Начало / Статии / Статии - България

Тракийски гробници Хелвеция и Грифони край Казанлък

Автор

/

Две нови тракийски гробници можете да посетите съвсем скоро в Долината на тракийските царе край Казанлък – Хелвеция и Грифони. 

Долината на тракийските царе има две нови могилни гробници, които могат да се посетят - Хелвеция и Грифони. Те са разкрити от Георги Китов през далечната 1996 година, но заради неблагоприятни климатични условия и липса на реставрационна и консервационна дейност през последните двадесет години състоянието на уникалните гробници се влошаваше.

Гробница Хелвеция

Сега гробниците са реставрирани и запазени за бъдещите поколения, като от април 2017 г. ще са достъпни за посещения. Строително-монтажните дейности са в заключителен етап. Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили Грифони, Хелвеция и Шушманец (трите са разположени една до друга). Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Ще бъде разкрита зона за почивка и малък паркинг.

Временните защитни постройки се заменят с постоянни защитни покрития и хидроизолация над гробниците. Изградени са електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница Хелвеция. Изградени са остъклени метални платформи, извършени са консервационно-реставрационните работи и други.

Реализацията на проекта съхранява автентичния вид на обектите и същевременно осигурява достъпността им по съвременен и привлекателен за туристите начин. Предстои в рамките на месец април гробниците да бъдат отворени за посещение.

Елемент от гробница Грифони

Гробниците Хелвеция и Грифони са социализирани и реставрирани по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“.
Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта - Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък. Общата стойност на проекта е 1 419 614,43 евро или 2 776 524,49 лв. с ДДС, представляващи 100 % безвъзмездна финансова помощ по Договор за БФП No 24-10М1-18/22.04.2015 г. Проектът ще се изпълнява в периода до 30.04.2017 г.

>
30 март 2017 г.

Тагове

гробници

тракийски селища

Долината на тракийските царе

Забележителности наоколо

Избрани оферти