Начало / Статии / Статии - България

Маслодайна роза и Фестивал на розата

Автор

/

От векове България е известна с благоуханното си розово масло. В Долината на розите, имате възможност да наблюдавате и да участвате в розобера, да се включите в изработката на розовото масло, да се забавлявате на Празниците на розата, които се провеждат в долината!

По проект „Долината на розите и Тракийските царе” са разработени атрактивни предложения за тематични туристически маршрути, свързани с маслодайната роза, включващи общините Казанлък, Карлово, Мъглиж и Павел баня.

„Участие във Фестивала на розата в гр. Казанлък“ е сред най-подходящите маршрути за месеците май и юни, когато се провежда Фестивалът на розата в Казанлък. Маршрутът Ви запознава с традициите в розопроизводството и с културно-историческото наследство на района. Началото поставя Историческия музей в Клисура - художествена галерия, бит, поминък и култура през Възраждането. Задължително разгледайте Павурджиева къща. Следва посещение на Исторически музей, Карлово – една от най-представителните сгради от епохата на Възраждането в Стария град. След това се включете във „Фестивала на розата“ и участвайте в розобера около Казанлък. В Етнографски комплекс „Кулата” дегустирайте ликьор и розово сладко, а експозицията на Музея на розата ще ви запознае с историята на розопроизводство по тези земи.

Друга неустоима възможност е да вземете „Участие в Празник на розата в гр. Карлово“, като посетите музеите, включени в първия маршут, и участвате в Празника на розата в Карлово. Станете част от розобера, вижте демонстрация на розоварене в Исторически музей в Карлово и разгледайте Музея на розата в Казанлък. Разгледайте розовите масиви, розоварната „Булаттарс” в Павел баня и комплексът „Дамасцена”, с. Скобелево. Неочакваният край е в щраусовата ферма „Четири сезона“ в с. Скобелево.

Маршрутът „Участие в Празника на розата и Минералната вода” е фокусиран върху едноименното събитие през юни в Павел баня и Ви предлага да участвате в многобройните събития от програмата на празника. Включени са посещение на Историческия музей в Карлово и запознаване с творчеството на майсторите в Центъра за занаяти и културни традиции – Бухаловият хан. В арт център „Орхидея” ще се насладите на изложби и събития, свързани с изобразителното изкуство, литературата и музиката. Посетете розоварна „Дамасцена” и щраусовата ферма в с. Скобелево, впуснете се в розобера и другите събития от Празника на розата и минералната вода. Разгледайте розоварните Булаттарс и тази в с. Долно Сахране, Музея на розата, комплекс Валера, Джананова къща, каменната църква в с. Габарево.

„Култура и традиции в розопроизводството в България” включва розоварните "Биоланд-България" и „Корадов” в община Мъглиж, Музея на розата, етнографски комплекс „Кулата” в Казанлък, дегустация на ликьор и сладко от рози. Комплекс „Дамасцена” и щраусовата ферма „Четири сезона“ ще запомните завинаги, както и посещението на розоварна „Булаттарс” в Павел баня. Не пропускайте Историческия музей, „Стария град”, Бухаловия хан, Мазаковата къща в Карлово.

Специализираният тур „Българска роза“ включва Историческите музеи в Клисура и Карлово, Павруджиевата къща, запознаване с розопроизводството в България. След посещението на розовите и лавандулови масиви е разглеждането на Био розоварната в с. Климент, участие в розобера или запознаване с някои от многобройните розоварни в община Павел баня. Вече знаете - Музеят на розата и комплекс „Кулата“ са задължителни спирки по маршрута.

>
03 юни 2014 г.

Тагове

Долината на розите

идеи за уикенд

маршрути

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти