Начало / Статии / Статии - България

Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение

Автор

/

Заобиколена от север от стръмните склонове на старопланинските дялове и сякаш сгушена на юг в полегатите северни склонове на Сърнена гора – Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България. Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение, тя сякаш е приютила в пазвите си  общините Казанлък, Сопот, Карлово, Мъглиж и Павел баня.

Благодарение на проекта "Долината на розите и тракийските царе", финанасиран по ОПРР и от държавния бюджет на Република България, общините имат възможността да представят своето богатото природно, историческо и културно наследство. Тук са родени едни от най-видните българи, оказали най-силно въздействие върху културата у нас от епохата на Възраждането и периода национално-освободителните борби. Специално разработените по проекта туристически маршрути дават шанс на туриста да се върне назад във времето, ставайки своеобразен свидетел на места и случки от не толкова далечното ни минало. 

В Долината на розите и тракийските царе са запазени едни от най-красивите архитектурни паметници от времето на българското Възраждане като възможност да бъдат посетени дава маршрутът „Възрожденска архитектура“. След историческите обекти в Клисура - паметникът на Боримечката, Павруджиевата къща и Историческия музей, както и в Сопот - къщата-музей „Иван Вазов“, девическото училище (Радиното училище), Дядо Стояновата воденица и Занаятчийският еснаф „Сопотски еснаф“,маршрутът достига до Карлово и архитектурно-историческия резерват „Старият град“, с посещение на музея „Васил Левски“, Мазаковата къща и Бухаловия хан. Националният музей „Христо Ботев“ в Калофер е друго от задължителните места за посещение, заедно с Даскал Ботевото училище. 

Своеобразна кулминация на маршрута е посещението на Казанлък – където туристите си струва да разгледат Етнографски комплекс „Кулата”. Комплексът е част от Исторически музей „Искра”. Местоположението му не е случайно – намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради. През 1976г. в две от реставрираните къщи са уредени етнографски експозиции от Историческия музей. Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска като архитектура - едноетажна, асиметрична. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята. Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов.

В община Казанлък за посещение се препоръчва и историческия музей „Искра”, който съхранява в себе си както намерените  тракийски съкровища и находки, проследяващи вековната история на района, но също и автентични експонати – оръжие, вещи, снимки и документи, които очертават Казанлък като административен център на долината в периода на Българското възраждане. Национално-църковното движение е представено чрез възстановения кабинет на казанлъчанина д-р Христо Стамболски, една от водещите фигури в църковните борби, участник в І-я църковен събор. Експонирането на Манифеста за обявяване на Руско-турската война, руска униформа, пушки "Крънка", планинско оръдие и пленено турско снаражение ни въвежда в темата за Освобождението на България и приносът на местното население в бойните действия.

Регионът е един от най-богатите в страната с места за религиозен туризъм - множество манастири и църкви, свързани с възрожденската култура и борбата за национално освобождение. Маршрутът „Храмове и манастири в Карловско и Казанлъшко“ дава възможност да бъдат видяни най-интересните. Посещението в Казанлък ще ни отведе в храма „Успение на Прсв. Богородица”. Прекрасният, богато орнаментиран иконостас на храма, един от най?красивите на Балканския полуостров, е изработен от дебърския резбар Васил Аврамов. Най-старите икони са дело на тревненски и дебърски майстори, а останалите – на родения в Одеса художник от Миланската кралска академия М. Бургсер. Друг забележителен храм е църква „Света Троица”. Зидовете на сградата са каменни, а таванът – от дърво. Иконостасът, владишкият трон и камбаната са подарени от богати казанлъчани. Църквата при Девически манастир „Въведение Богородично” е изградена с руски парични дарения от дебърските строители и резбари Козма, Данаил, Захари и Йосиф. Сградата е изключително оригинална с кръстокуполната си конструкция без подпорни колони. 

Кой българин поне веднъж не се е замислял да мине по стъпките на националните герои Христо Ботев и Васил Левски.Тематичният маршрут „По стъпките на Левски и Ботев в Карловско и Казанлъшко“ дава такъв шанс, а създаденият маршрут „Класици на българската литература“ дава възможност на всеки да се докосне до битието на Вазов, Чудомир, Дечко Узунов. Освен споменатите в предишните маршрути музеи и места от туристически интерес в Сопот и Калофер, тук могат да се видят още родната къща на Чудомир в село Турия, както и „Село Турия – село музей“. За финал остава Казнлък с посещение на литературно – художествения музей „Чудомир“, Родна къща-експозиция „Акад. Дечко Узунов“ и Родна къща-експозиция „Проф. Ненко Балкански“ – видни български художници, както и Дом „Петко Стайнов“.

Проектът "Долината на розите и тракийските царе" и подготвените по него тематични маршрути дават уникална възможност само в рамките на няколко дни да бъдат посетени едни от най-важните места със специално значение за възрожденската култура и борбата за национално освобождение. Долината на розите и тракийските царе е съхранила българският дух и ни дава възможност да се докоснем до един от най-важните периоди от историята на 

>
03 юли 2015 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти