Начало / Статии / Статии - България

Най-добрите места за въздушни спортове и приключения в България

Автор

/

Ако сте приключенец по дух, ще се заинтригувате от възможностите, предлагани в тематичните маршрути, разработени по проект „Долината на розите и Тракийските царе”. В Казанлък, Карлово, Мъглиж, Павел баня и Сопот има отлични условия за развитието на „екстремен туризъм”, благодарение на природните дадености на региона.

Маршрут „Адвенчър” започва от Сопот, с малко отклонение за сопотския лифт и манастир „Свети Спас”. С изцяло обновения лифт за 35 минути можете да достигнете до национален парк "Централен Балкан" и да се полюбувате на красотите на Средна Стара планина. Лифтът осигурява достъп до хижите Незабравка и Добрила. След това може да се отдадете на приключенията, подготвени за вас от център за екстремни спортове „Шамбала”. Под ръководството на опитни инструктори туристите могат да придобият умения в спортове като планинско колоездене, зобринг, полети с парапланер, планински борд, трекинг. „Шамбала” разполага и с най-големия приключенски парк в България.

От Сопот пътуването продължава към село Овощник с аквапарк Waterland и нощувка в Казанлък. Може да „презаредите” с посещение на църквата „Св. Великомъченик Димитър” и манастир „Св. Николай Чудотворец” в Мъглиж. От там можете да се включите в ново приключение – езда и да се докоснете до старите български оръжия в школата за оцеляване „Бага-Тур”. А в село Ягода сте добре дошли в конна база „Ахал Тур”.

Началото на маршрут „Преживяване в небето” е Мъглиж. Възможните спирки са няколко – селата Тулово, Ветрен и Дъбово, и крепостта Долненски град. След пристигането в Мъглиж – посещение на църквите „Св. Богородица” и „Св. Димитър”, манастир „Св. Николай Чудотворец” и „Винишките камъни”. Вторият маршрут е от местността "Барите” към водопадите Големия и Малкия скок, а третият – село Селце с крепостта Горненски град.

В Карлово е планирано посещение на водопад Суручум, каньонинг в Стара планина, алпийски тролей – всичко е подготвено от спортен клуб „Диамант”. За любителите на „гледките отвисоко” е осигурено летене с делта или парапланер от клуб „Скайномад”, като най-подходящ е периодът от април до септември. В Калофер се провежда фестивалът на безмоторното летене „Въздухария”, който всяка година привлича хиляди любители на въздушните спортове.

Маршрутът „По историческите върхове на България залага на пешеходните преходи и на различните исторически забележителности, с които регионът се гордее. В Клисура паметникът на Боримечката и Историческият музей; в село Енина – църква „Св. Параскева – Петка Българска” и храм „Св. Вкмч. Георги”, откъдето следва и 4-часов преход до хижа Бузлуджа, с нощувка. Предизвикателство е и прехода през местността Бузлуджа, връх Хаджи Димитър до връх Шипка и до центъра на град Шипка.

Разработен е и специален маршрут за любителите на риболова. Те са добре дошли на язовир Копринка, където могат да се разнообразят с разходка в Казанлък, нощувки в Павел Баня или Мъглиж, да тестват своята издръжливост в школата „Бага-Тур” или конна база „Ахал Тур”.

Маршрутът „Водни изживявания” започва от Карлово и посещение на водопада Суручум, където клуб „Диамант” организира приключения като каньонинг, алпийски тролей и др. Тук също са включени прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” и конна база „Ахал Тур”. Финалът е разходка по ждрелото на река Селченска, посещение на Малкия и Големия Скок и крепостта Горненски град.

>
08 май 2014 г.

Тагове

велотуризъм

екстремен туризъм

идеи за уикенд

идеи за уикенда

летен туризъм

маршрути

риболовен туризъм

семеен туризъм

трекинг

фестивали

аквапаркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти