Начало / Статии / Статии - България

Най-добрите места за въздушни спортове и приключения в България

Автор

/

Ако сте приключенец по дух, ще се заинтригувате от възможностите, предлагани в тематичните маршрути, разработени по проект „Долината на розите и Тракийските царе”. В Казанлък, Карлово, Мъглиж, Павел баня и Сопот има отлични условия за развитието на „екстремен туризъм”, благодарение на природните дадености на региона.

Маршрут „Адвенчър” започва от Сопот, с малко отклонение за сопотския лифт и манастир „Свети Спас”. С изцяло обновения лифт за 35 минути можете да достигнете до национален парк "Централен Балкан" и да се полюбувате на красотите на Средна Стара планина. Лифтът осигурява достъп до хижите Незабравка и Добрила. След това може да се отдадете на приключенията, подготвени за вас от център за екстремни спортове „Шамбала”. Под ръководството на опитни инструктори туристите могат да придобият умения в спортове като планинско колоездене, зобринг, полети с парапланер, планински борд, трекинг. „Шамбала” разполага и с най-големия приключенски парк в България.

От Сопот пътуването продължава към село Овощник с аквапарк Waterland и нощувка в Казанлък. Може да „презаредите” с посещение на църквата „Св. Великомъченик Димитър” и манастир „Св. Николай Чудотворец” в Мъглиж. От там можете да се включите в ново приключение – езда и да се докоснете до старите български оръжия в школата за оцеляване „Бага-Тур”. А в село Ягода сте добре дошли в конна база „Ахал Тур”.

Началото на маршрут „Преживяване в небето” е Мъглиж. Възможните спирки са няколко – селата Тулово, Ветрен и Дъбово, и крепостта Долненски град. След пристигането в Мъглиж – посещение на църквите „Св. Богородица” и „Св. Димитър”, манастир „Св. Николай Чудотворец” и „Винишките камъни”. Вторият маршрут е от местността "Барите” към водопадите Големия и Малкия скок, а третият – село Селце с крепостта Горненски град.

В Карлово е планирано посещение на водопад Суручум, каньонинг в Стара планина, алпийски тролей – всичко е подготвено от спортен клуб „Диамант”. За любителите на „гледките отвисоко” е осигурено летене с делта или парапланер от клуб „Скайномад”, като най-подходящ е периодът от април до септември. В Калофер се провежда фестивалът на безмоторното летене „Въздухария”, който всяка година привлича хиляди любители на въздушните спортове.

Маршрутът „По историческите върхове на България залага на пешеходните преходи и на различните исторически забележителности, с които регионът се гордее. В Клисура паметникът на Боримечката и Историческият музей; в село Енина – църква „Св. Параскева – Петка Българска” и храм „Св. Вкмч. Георги”, откъдето следва и 4-часов преход до хижа Бузлуджа, с нощувка. Предизвикателство е и прехода през местността Бузлуджа, връх Хаджи Димитър до връх Шипка и до центъра на град Шипка.

Разработен е и специален маршрут за любителите на риболова. Те са добре дошли на язовир Копринка, където могат да се разнообразят с разходка в Казанлък, нощувки в Павел Баня или Мъглиж, да тестват своята издръжливост в школата „Бага-Тур” или конна база „Ахал Тур”.

Маршрутът „Водни изживявания” започва от Карлово и посещение на водопада Суручум, където клуб „Диамант” организира приключения като каньонинг, алпийски тролей и др. Тук също са включени прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” и конна база „Ахал Тур”. Финалът е разходка по ждрелото на река Селченска, посещение на Малкия и Големия Скок и крепостта Горненски град.

08 май 2014 г.

Тагове

велотуризъм

екстремен туризъм

идеи за уикенд

идеи за уикенда

летен туризъм

маршрути

риболовен туризъм

семеен туризъм

трекинг

фестивали

аквапаркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти