Начало / Статии / Статии - България

Долината на тракийските царе

Автор

/

Казанлъшката котловина някога била част от Одриската държава. Неслучайно днес тя се нарича Долината на царете. Тук се намира Севтополис – столицата на одриските владетели, както и цял комплекс от подмогилни съоръжения на древните траки. Значителна част от могилите са проучени чрез разкопки, някои са разрушени от иманяри, а други все още крият своите тайни, тъй като засега не са проучени. 
 
 
Първа в Долината на царете е проучена куполната гробница при Казанлък. Тя е скромна по размери и има съвсем опростен план, но е забележителна със своите прекрасни стенописи. 
 
При мащабните разкопки през последните десетина години археолозите установиха, че подмогилните съоръжения в Долината имат разнообразна архитектура и декорация и са били предназначени не само за последни обиталища на тракийските царе. Много от тях представлявали мавзолеи, т.е. храмове на култа към мъртвия владетел, като например гробницит в могилите Сарафова, Шушманци, Хелвеция и др. Монументалната постройка в могила Оструша (Шипченска) е използвана като подмогилен храм, в който се извършвали ритуали, свързани с тракийската религия. 
 
Някои от могилите са предварително натрупани и след това е отнет част от насипа, за да бъде построена гробницата-мавзолей. Сякаш древните тракийски строители са следвали микенската традиция за вграждане на гробниците в естествени възвишения.
Представителните гробници били прочути с внушителния си вид и положените в тях богати дарове. Поради това от древността до днес са обект на плячкосване от грабители и иманяри. Досега археолозите са открили непокътнати гробниците в могилите Сашова, Малката, Голямата Косматка, Светица. 
 
Любопитно: Макар и не добре запазени, стенописите в Шипченската гробница, наред с тези от Казанлъшката и Александровската, доказват художественото майсторство на тракийските творци. Очевидно талантлив художник е и създателят на частично запазените стенописи в Мъглижката гробница, където са изрисувани амфори с растителна украса и върху тях експресивно са представени колесници, управлявани от богинята Нике, и сцени с човешки фигури. Следи от стенописи и многоцветна украса има и в други тракийски гробници.
 
Одрисите са споменати от Херодот при описанието на похода на персийския цар Дарий I срещу скитите през 512 г. пр.Хр. Одрисите създават една от първите тракийски държави, която се простирала от Тунджа до долното течение на Марица. Най-известният одриски цар бил Терес, а след него Спараток, Ситалк, Севт, Амадок, Котис...Държавата им била разбита през 345 г.пр.Хр. от македонския цар Филип, а през 45 г.сл.Хр. териториите им били присъединени към Римската империя.
>
30 август 2013 г.

Тагове

археология

културен туризъм

тракийски селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти