Начало / Статии / Статии - България

Съхранена природна среда и биоразнообразие за екотуризъм

Автор

/

Едно от нещата, които привличат основния поток от туристи, са природните забележителности и условията за екотуризъм. Все повече хора търсят „спасение” от стреса в ежедневието сред природата, отдавайки се на пълно емоционално и физическо „зареждане”.

В рамките на проекта „Долината на розите и Тракийските царе” са разработени няколко неустоимо атрактивни предложения за маршрути, които обхващат общините Казанлък, Карлово, Мъглиж, Павел баня и Сопот.

В тематичен маршрут „Барите” възможностите за начало на Вашето приключение са няколко, в зависимост от избраната посока. При всички случаи обаче, Ви предстои зареждащ пешеходен поход до мъглижкия манастир „Свети Николай Чудотворец” и местността „Винишки камък”. След това от местността „Барите” се тръгва по пътя за с. Селце и изворчето „Света вода”, а от там - към крепостта Горненски град, наричана още „Мъглиж”. Тя е била важен стратегически пункт, преграждал Мъглижкия проход, през който е минавал път от Търновград за Боруй. В маршрута е включено и посещение на водопадите Малък и Голям скок. За финал е оставено посещението на Аква парк „Waterland“ в с. Овощник, на Щраусовата ферма „Четири сезона” и розоварна „Дамасцена”. 

Маршрутът „Красотата на Стара планина” започва от Карлово и водопад Суручум. Предизвикателствата през целия ден са подготвени от спортен клуб „Диамант”. В тях е включен Каньонинг в Стара планина, алпийски тролей, многобройни еднодневни маршрути в Стара планина. Няма как да не бъде включен и пешеходен преход по маршрут Манастира – Заслон – Руски паметник – Шипченски проход. Изключително предизвикателство е и четиричасовият преход до хижа Бузлуджа и връх Хаджи Димитър, с изходен пункт село Енина. Включен е и Сопотският лифт и манастир „Свети Спас”.

За природолюбителите изключително подходящ е маршрутът „Природните чудеса”. Той започва от Сопот с предложение за нощувка на палатки или в хижа Добрила, след изкачване с лифта до междинна станция и 45-минутен преход. Вторият ден е предвиден за участие в разнообразните спортове и приключения, предлагани от Център за екстремни спортове „Шамбала”. И тъй като сме в Долината розите не може да не посетим и някоя от розоварните в региона. Предложението в този тематичен маршрут е розоварна „Еньо Бончев”, до село Търничени. Преди да си тръгнете от региона Ви предлагаме да видите и водопад Суручум, който е с обособен статут на защитена местност и да се насладите на разходка по екопътека Здраве – с. Розино.

Неустоимо е и предложението на маршрут „Райското пръскало”. Ако сте отдаден на риболова то яз. Копринка е Вашето място. Ако ли пък не – то може почивайки си да се насладите на неверояните природни дадености тук. Пешеходният преход до водопад Райското пръскало е истинско удоволствие. В подножието на връх Ботев, водопадът принадлежи към територията на резерват Джендема. Водопадите на пръскалото падат от височина 124,5 метра, което го прави най-високия водопад в България.  

Маршрут „Бабско пръскало” започва с предложение за посещение на манастири, храмове и забележителности в Мъглиж и Павел баня. След това предизвикателството на над 4-часовият преход по екопътека Бабско пръскало, която отвежда до местността Бабски рът. От тук се открива гледка към резерват „Джендема” и каскадите на водопадите по река Дълбока и Юрушка грамада.   

>
30 май 2014 г.

Тагове

водопади

идеи за уикенд

маршрути

природни забележителности

природни резервати

семеен туризъм

трекинг

уикенд изкушения

Забележителности наоколо

Избрани оферти