Начало / Статии / Статии - България

Златната маска от могила Светица

Автор

/

Една от най-вълнуващите находки през 2004 г. е направена в могилата Светица, в Долината на тракийските царе. При разкопки археолозите разкриват гробница, изградена от безупречно издялани гранитна блокове. Подът е застлан с плочи, а покривът е оформен от 6 профилирани каменни греди.
 
 
Гробницата прилича на умален модел на храм. Не само формата, а и находките в нея пораждат много въпроси. В камерата са открити човешки крайници и долна челюст, а някои от скъпите дарове са положени не цели, а на части. Тази необичайна ситуация дава основание на проучвателя Георги Китов да предположи, че погребаният в Светица е бил последовател на орфизма.
 
Множеството предмети, открити в гробницата, датират от средата и втората половина на V в. пр. Хр. Най-впечатляващата находка е масивна златна маска с форма на лице в естествена големина. Тя е изработена от чисто 23.5-каратово злато  и тежи 672.5 грама. В световната археология са познати няколко златни маски – от Микена, тибенище (до Охридското езеро) и Синдос (до Солун). Всички те са направени от тънко златно фолио и теглото им е несравнимо по-малко от това на маската на Светица. 
 
Любопитно: Маската е намерена на мястото, където трябва да стои главата на погребания, с лице нагоре, затисната с голяма каменна плоча. Този факт, както и формата й дават основание на откривателя Георги Китов да направи едно любопитно предположение. Според него маската е използвана за фиала – владетелят вдигал с ръце фиалата-маска, изпивал виното и я слагал на лицето си. С това преобразяване той целял да предизвика страхопочитание у своите поданици и гости.
 
>
20 август 2013 г.

Тагове

археология

гробници

културен туризъм

тракийски селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти